Sara Weeda (rechts) is afkomstig uit Overschie, de liefde bracht haar naar Haaksbergen en Anuna brengt haar nu de hele wereld over.
Sara Weeda (rechts) is afkomstig uit Overschie, de liefde bracht haar naar Haaksbergen en Anuna brengt haar nu de hele wereld over.

Sara Weeda zingt bij Iers koor Anuna: 'Dit opent nieuwe werelden voor mij'

  Cultuur

Lid zijn van het Ierse koor Anuna is voor Sara Weeda (23) een regelrecht avontuur. Ze heeft er net een paar optredens in China opzitten. "Echt te gek! Sinds ik met dit koor op pad ben, is er een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan.'' Op 10 december treedt de Haaksbergse met Anuna op in Enschede.

Haaksbergen - Sara is afkomstig uit Overschie, de liefde bracht haar naar Haaksbergen en Anuna brengt haar nu de hele wereld over. "Ik vind het heerlijk hier. Rustige sfeer, mooie omgeving. Wanneer ik even wil ontspannen hoef ik eigenlijk alleen maar m'n voordeur uit te lopen. En ik heb inmiddels ook gemerkt dat het hier in gezellig is."

Het uit Dublin afkomstige koor Anuna geldt sinds jaar en dag als Ierlands trots op het gebied van a capella zang. Gekleed in stemmige kostuums brengen de koorleden een repertoire dat varieert van middeleeuwse kerkgezangen tot hedendaagse in popmuziek gewortelde eigen composities van Michael McGlynn, muzikaal leider van het koor. En daarbij staan ze allerminst als houten klazen op een podium.

Sara maakt als enige Nederlandse deel uit van Anuna. De studente aan de Hogeschool Leiden geniet met volle teugen van de optredens. "Een vriendin wees me een paar jaar geleden op het bestaan van dit bijzondere koor. Ik ben toen hun You Tube-filmpjes gaan bekijken en vond ze ronduit briljant. Ik was binnen de kortste keren helemaal in de ban van die bijzondere zangpartijen en sloot me twee dagen op mijn kamer op om al hun clips te bestuderen en te ontleden. Wat mij er zo in aansprak? De muziek is zo puur en heeft zoveel diepgang, dat raakt me diep.''

Toen muzikaal leider Michael McGlynn voor een koorworkshop Papendrecht aandeed, was Sara er als de kippen bij om zich op te geven. "Ik vertelde hem hoe ik me verdiept had in zijn muziek en hij liet doorschemeren dat ik best een keer auditie mocht doen.'' Op het moment dat het complete koor voor een concert naar Vlissingen kwam, was Sara er klaar voor. "Het was een heel informele auditie. Michael nam me even apart en liet me een kerstliedje zingen. En dat was dat. Ik hoorde een paar weken niets, maar toen belde hij me op en nodigde me uit om naar Dublin te komen om mee te doen aan een concert.''

Sara nam die invitatie zonder aarzelen aan. "Toen ik daar in mijn cape met een brandende kaars in mijn hand tussen de andere koorleden stond, dacht ik: 'wanneer doet iemand het licht aan en zegt dat dit een grap is?''' Maar het was geen grap en sindsdien is Sara op pad met Anuna. Of met haar band SeeD. "Mijn leven zal altijd in het teken van muziek staan."

Op 10 december staat Anuna om 14.30 uur in Muziekcentrum Enschede. Kaarten via de site van Wilminktheater.

Meer berichten
Shopbox