De Haaksbergenaren René van der Kuil en Herald Orriëns (foto) spelen mee vanaf volgende week in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.
De Haaksbergenaren René van der Kuil en Herald Orriëns (foto) spelen mee vanaf volgende week in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

Haaksbergenaren in musical Joseph

  Cultuur

De Haaksbergenaren René van der Kuil en Herald Orriëns spelen mee in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. De voorstellingen zijn op 22 en 23 september te zien in Almelo en op 14 oktober in Hengelo. Van der Kuil en Orriëns kijken er naar uit.

HAAKSBERGEN - Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat wordt uitgevoerd door stichting Musical Producties Twente. Belangstellenden konden zich vorig jaar opgeven voor een auditie. Van der Kuil en Orriëns deden dat. Voor Van der Kuil was het zijn vuurdoop. Hij speelde al eens mee in de Haaksbergse Revue, maar een auditie van Musical Producties Twente was nieuw voor hem. "Eerst was er een workshop in de zomer. Het leek mij interessant daar een kijkje te nemen. Zingen en toneel trokken mij steeds meer. Daarom ben ik ook naar de Haaksbergse Revue gegaan", zegt Van der Kuil, die een zware tijd achter de rug had. "Ik heb een burn-out gehad. Op advies van mijn arts ben ik gaan zingen. Hij adviseerde me iets te gaan doen dat ik leuk vind. Toneel en playbacken vond ik vroeger al leuk. Maar later heb ik daar niets meer mee gedaan. Tot 2014. In dat jaar ben ik naar de revue in Haaksbergen gegaan." Van die beslissing kreeg Van der Kuil geen spijt. In 2015 en 2017 stond hij op de bühne in De Kappen. De Haaksbergse Revue speelt één keer in de twee jaar. Maar de honger was nog niet gestild. Voor de musical Joseph waren veel mannenrollen te verdelen. Van der Kuil had er wel oren naar.

De Gelukkige

De Haaksbergenaar speelt in deze musical de rol van Gad, een halfbroer van Joseph, de zevende zoon van Jacob. In het Hebreeuws betekent Gad "geluk" of "de gelukkige". Zo voelt hij zich ook daadwerkelijk sinds hij deel uitmaakt van de cast. Gad is een lieve broer van Jozef en niet zo haatdragend als de overige broers. Van der Kuil speelt overigens een dubbelrol. Hij is ook nog bakker in deze musical. "Ik geniet ervan met een groep enthousiaste mensen een zo goed mogelijk product neer te zetten. Ik ben een groot musical-fan en het is een droom een keer in een musical te spelen. Aan mijn enthousiasme zal het niet liggen."

Rietmolenaar

Voor zijn plaatsgenoot Orriëns is een musical niet nieuw. "Ik heb ook aan de vorige productie van Musical Promoties Twente meegedaan. In de musical Evita speelde ik twee jaar geleden de rol van Juan Peron", zegt de van oorsprong uit Rietmolen afkomstige Orriëns. Nu is hij opnieuw van de partij. Maar Orriëns kreeg zijn rol in "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" niet in de schoot geworpen. "Het is niet zo dat je bij een geslaagde musical de volgende keer automatisch opnieuw mee mag doen. Er is altijd een auditie. En die is heel serieus. Er moet natuurlijk een juiste cast worden gevonden", zegt Orriëns. De optredens zijn alleen in Almelo en Hengelo te zien. Theater De Kappen in Haaksbergen is te klein voor deze uitvoering.

Het verhaal

De musical is geïnspireerd op het beroemde verhaal Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel tot onderkoning van het land. Jozef wordt door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis. Daar blijkt dat hij een bijzondere gave heeft: Jozef kan dromen uitleggen. Als de Farao door een nare droom wordt gekweld, legt Jozef hem zijn dromen uit, stelt hem gerust en geeft hem advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet hij na al die jaren zijn broers weer en stelt hen op de proef. Het is een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Dit alles op een uitbundige manier met veel humor en muziek. 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat' is een musical met veel verschillende en vrolijke muziekstijlen. Op 22 en 23 september in het Stadstheater Almelo en op 14 oktober in het Rabotheater Hengelo. Entree: 19,50 euro. Aanvang: 20.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox