Foto:

Column Ester Agterbosch: Vrij verlangen

  Column

De hangmat geeft mijn verlangens weer. Het verlangen naar de zon en naar zoveel meer. Het kunnen terug draaien naar wat nu enkel herinneringen zijn. Naar bijna perfecte dagen, waarin het leek of alles mogelijk was.

Mijn vrije dagen waren zo gevuld en ondanks dat, had ik die dag zoveel batterij opgeladen. Voldoende om er een hele week op te kunnen draaien, totdat ik weer mijn vrije dag had. Ik zag mijzelf weer terug in de schilderijen van het museum en de weerspiegeling in mijn glas drinken op het terras ergens aan de Maas.

De rit op de scooter om een verbazingwekkend rondje Enschede te doen. Nog nooit zo de pracht van de stad gezien. Terwijl ik dit vast wilde leggen met de camera, wist ik dat de foto's nooit zouden kunnen weergeven wat ik echt had gevoeld en beleefd. De zon draaide op volle toeren. Zelfs als het regende was er voldoende licht en vaak ook warmte om de dag tot een succes te brengen. Soms werd er gewerkt, een noodzakelijk kwaad. Maar dat maakte de dag er niet minder vrij om.

Soms werd de vrije dag een lange en lome dag. Weinig actie, beetje hangen, beetje mijmeren. En toch gaf dit ook een bevredigend gevoel. Wetende dat ook deze dag had bijgedragen aan de lange lijst met herinneringen.

Er was altijd alleen één nadeel aan deze vrije dag. Zo'n dag liep af, stopt en was voorbij. Zo'n dag was een dag om afscheid te nemen, elke week weer. Om vervolgens bij het wakker worden, de volgende ochtend te weten, dat het na zes nachten alweer tijd was voor de volgende vrije en hoogstwaarschijnlijk fijne dag.

Deze vrije dagen zijn zo goed als voorbij. Nu zijn het dagen geworden waarop ik niet werk en de huishoudelijke klusjes kan doen. Na de was, het strijken en de dweil er maar eens doorheen halen. Totdat de zon er is, de hangmat weer kan hangen. Dan, ja dan zal ik weer even weg mijmeren en laat de boel voor even de boel.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt.

Meer berichten