Column Ester Agterbosch: Vrijheid

  Column

Het is 5 mei als ik deze column schrijf. De dag dat wij zijn bevrijd en dat wordt uitbundig gevierd. Vrijheid is een groot goed en dat wordt na de verhalen op dodenherdenking, een dag eerder, nogmaals bevestigd. Oorlogsverhalen heb ik eigenlijk nooit in onze familie gehoord. Mijn ouders zijn beide op het eind en net na de oorlog geboren. Maar mijn opa's en oma's zullen de oorlog zeker bewust hebben mee gemaakt. Daar heb ik als kind nooit over na gedacht en kon ik me daar ook helemaal geen voorstelling bij maken. Later wel, maar helaas zijn hier nooit gesprekken over geweest.

Dat er zoveel mensen hebben gevochten voor een land, voor de mensen, voor de vrijheid is een bizar besef. Dat er zoveel zijn gestorven voor datgene wat voor iedereen het grootste goed is in het leven, is niet uit te drukken in twee minuten stilte. Daar zouden we veel vaker stil bij moeten staan.

Vrijheid is zo groots en in zoveel uit te drukken. Het gevoel te kunnen gaan en staan waar je wilt. Te kunnen houden van wie je wil. Te kunnen zijn wie je wil. Te kunnen zeggen wat je wil. Met die persoon kunnen zijn waar je mee wil zijn. En toch blijkt dat al datgene wat ik zojuist benoemd heb, niet voor iedereen zo mag zijn. Zo worden er nog elke dag mensen gediscrimineerd om hun kleur, geloof, voorkeur, liefde. Worden er nog elke dag mensen beperkt in hun doen of beperken mensen zichzelf uit angst.

Vrijheid is durven open te staan voor liefde, voor geloof, voor de medemens. Vrijheid is durven te kijken en wellicht te kleuren buiten de lijnen. Vrijheid is grenzen durven te verleggen. Vrijheid is jezelf verwonderen, beleven en leren. Vrijheid is vertrouwen. Vrij zijn is met recht jezelf los kunnen maken van alle beperkingen, waardoor je met open ogen en een open mind ergens in kan stappen dat zoveel waarde zou kunnen hebben.

Vrijheid begint bij jezelf!

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten