Foto: Selfiester

Column Ester Agterbosch - Kletspot

  Column

In de boekhandel zoek ik naar een geschikt cadeau. Zelf ben ik erg gecharmeerd van boeken en denk ook met zo'n cadeau te kunnen slagen. Totdat ik de Kletspot zie. Een grote glazen pot gevuld met kaartjes. Kaartjes waarop dilemma's, stellingen en vragen vermeld staan. Dat moet het worden, denk ik. Een perfect cadeau. De vriendelijke dame achter de kassa vraagt of het een cadeau is en dus neem ik het mooi ingepakt mee om vervolgens weg te geven aan een ietwat onbekende bekende.

"Wat is dit?", vraagt hij als hij het cadeau heeft geopend. "Een Kletspot", roep ik enthousiast. Ik leg uit wat de bedoeling is en ik zie dat hij begint te glunderen. "Voor we gaan beginnen, pak ik de wijn en een hapje", zegt hij. Ik lach en nestel me op de bank. Om de beurt mogen we een kaartje pakken, om vervolgens de stelling of het dilemma voor te leggen.

Al bij de eerste vraag aan mij, weet ik niet wat ik kan zeggen. Ik denk na en merk dat ik deze vraag erg lastig vind. Hij ziet mijn worsteling en biedt aan te mogen passen. Met als voorwaarde dat deze vraag later op de avond beantwoord zal worden. Gretig knik ik 'ja', om snel een kaart te pakken, die ik hem voor kan leggen.

Dan komt de vraag voorbij wat onze 'guilty pleasure' is. "Op welk gebied?", vragen we ons gelijktijdig af en we besluiten dat er geen grenzen zijn wat dat betreft. Hij noemt winegums zijn guilty pleasure, terwijl ik schaamteloos erken elk jaar met kerstmis weer naar Sisi te kijken. "Wat?", roept hij uit, "jij!?" Lachend knik ik en na deze bekentenis durven we nog veel meer guilty pleasures te delen.

Er volgen dilemma's als: 'ben je liever doof of blind' of 'jij hoort wat iedereen denkt of iedereen hoort wat jij denkt'. Het levert mooie, hilarische en emotionele gesprekken op. En dat de hele avond lang.

Als we besluiten te gaan slapen, komt hij terug op de eerste kaart van de avond: 'Wat zou je nog gelukkiger kunnen maken?'. Zonder twijfel antwoord ik: "Nog zo'n avond!"

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten