Foto:

Column Ester Agterbosch: Het juiste spoor

  Column

Na een onverwacht, maar heerlijk weekend aan de kust zit ik in de trein van Amsterdam-Zuid naar huis. Bij het instappen kijk ik rond waar een plekje is en naar de mensen wie er reeds zitten. Ik besluit om bij een ouder echtpaar te gaan zitten en vraag of dat mag. 'Wees welkom', zegt de man. Ik glimlach en neem plaats.

Bij de volgende halte stappen er een - naar later blijkt - Portugese man en vrouw in. Bepakt met grote tassen, die allemaal een plekje moeten krijgen bij de stoelen. De man glimlacht naar me, terwijl de vrouw naar achteren leunt en de ogen sluit. Even later volgt er een jong stel dat naast ons gaan zitten. We kijken allen een beetje rond, alvorens we onze mobiel pakken.

Ik droom even later weg bij de gedachte aan het strand. De harde wind en de regen op mijn gelaat. De kracht van de golven maakt een grote indruk op mij en ik voel me nietig. Het enorme strand alleen voor mijzelf. Ik begin te rennen, om vervolgens stil te staan, al leunend tegen de wind.

Opeens hoor ik de stem van de oudere man naast me en ik kijk hem aan. Hij wil een gesprek beginnen. Hij geeft aan dat er zo weinig nodig is om iemand te helpen, maar dat we dat een beetje zijn verleerd. Hij geeft aan dat de mobiel hierin een grote rol speelt. De Portugees volgt ons gesprek en mengt zich er in. Hij vindt dat de mobiel niet meer is weg te denken en dat het aan ons zelf ligt of we open staan voor anderen. Een amusant gesprek is er gaande, als er een melding komt over het uitvallen van een trein vanwege 'een botsing met een persoon'.

Ik pak mijn mobiel en vraag mijn dochter wat ik het beste kan doen. Even later volgt een printscreen met een alternatieve route naar huis. Ik verontschuldig me bij mijn medereizigers en geef aan dat zo'n mobiel toch ook enorm handig is...

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten