Column Ester Agterbosch: Smokkelwaar

  Column
Foto: PR

Snel buk je, anders kunnen ze ons zien. Sssstttt, stil zijn, ze horen ons. En vlug duiken we in een drooggevallen sloot. De adrenaline giert door mijn lijf als ik met mijn teamgenoten vrijwillig mee doen aan een smokkeltocht van mijn club. Ons smokkelwaar is een zak met chocolade paaseitjes en één hele kroepoek die ook weer heel terug moet komen.

Wij zijn dan wel de senioren, misschien niet meer de snelste, maar zeker wel met meer wijsheid dan de overigen. Dus de kroepoek wordt ergens in een auto verstopt, zodat we in alle rust op pad kunnen. Dat 'alle rust' al snel is verdwenen, als we goed en wel op weg zijn. Het is donker en de 'politie' rijdt rond in auto's, op fietsen en met de benenwagen. Het eerste stukje zijn we vol in gesprek, zoals alleen een grote groep vrouwen dat kan. Ik weet nog niet wat ik kan verwachten en doe vrolijk mee. Als plots iemand een auto ziet. We moeten rennen, schuilen en verstoppen. Ik ren als een kip zonder kop achter ze aan.

Om zo min mogelijk gepakt te kunnen worden, lopen we via het weiland naar het volgende punt. Gelukkig is het die avond droog en is de grond ook redelijk droog. Maar wat er allemaal in zo'n weiland ligt, kunnen we niet zien, maar wel voelen. Later wordt dat 'wat' zichtbaar; we blijken ons te verstoppen op plekken die we bij daglicht echt zouden vermijden.

De kou die ik vooraf voelde, is na het lopen, duiken, verstoppen en kruipen wel verdwenen. Mede ook dankzij de kruidenbitter. Vlak voordat het gaat regenen zijn we als laatste groep binnen. Onze kroepoek wordt gepakt en samen met onze smokkelwaar ingeleverd. Als na enige tijd de uitslag bekend wordt gemaakt zijn wij als 'senioren' dik tevreden met onze tweede plaats. Een enerverend avondje met veel spanning en onwijs veel lol.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten