Foto: PR

Column Ester Agterbosch: Leeghoofd

  Column

En dan is het maandagavond, zit ik achter mijn computer en wacht. Wacht op inspiratie, wachten op de woorden voor deze column, die normaal gesproken vanzelf komen. Maar het blijft uit, mijn hoofd is leeg. Op zich is dat natuurlijk heerlijk, een leeg hoofd. Dat komt niet zo vaak voor bij mij, want er is altijd iets wat in mijn hoofd zit. Of wat mij bezighoudt.

Maar nee, er is niets. En het gekke is, ik word er niet onrustig van. Mijn gedachten gaan naar de afgelopen week. Was er iets bijzonders, heb ik wat meegemaakt of heb ik leuke mensen ontmoet? De conclusie is dat de week best goed was, maar niet iets waar ik over kan schrijven. Is dit nu een writersblock?

Op het internet zoek ik naar de term 'writersblock' en de definitie van deze benaming: "De angst voor de witte bladzijde. En het vertonen van vermijdingsgedrag in de vorm van koffie zetten, mails wegwerken en afleidingsmanoeuvres". Er is geen angst bij me te bespeuren en koffie zetten doe ik elke avond zo rond deze tijd. Dus daar is niets geks aan.

Nee, eigenlijk is het een prettig gevoel. Sinds hele lange tijd is het gewoon relaxed zijn en ben ik lekker moe. De gedachte zo lekker naar bed te gaan maakt me gelukkig. Niets moet en alles mag-gevoel. Toch wil ik de tips lezen die worden gegeven voor een writersblock. Tip 1: ga niet wachten op inspiratie. (Dat was ik ook niet van plan.); Tip 2: zet tijdens het schrijven je kritieke stemmetje uit. (Maar er is geen enkel stemmetje in mij dat praat!); Tip 3: wees aardig voor jezelf en beloon jezelf als het lukt. (Nou, mocht het zo zijn, dan heb ik mezelf al beloond door het gewoon te laten zijn.)

Mijn bed duik ik zo in. Misschien dat er vannacht nog iets gebeurd. Pen en papier naast mijn bed. Wie weet welke fantastische verhalen er ontstaan. Tot morgenvroeg 9.00 uur heb ik de tijd....

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten