Foto:

Column Ester Agterbosch: Lange nachten

  Column

Rond een uur of tien poets ik mijn tanden, trek mijn kleding uit en kruip onder het heerlijke dekbed in een fijne koele slaapkamer. Ik ben zo moe dat ik vast en zeker binnen niet al te lange tijd in diepe slaap zal vallen. En dan heerlijk dromen, wetende dat je een hele nacht hebt. Tot aan de wekker de volgende ochtend.

Niets is minder waar. Eenmaal in bed wil de slaap niet komen. Oke, dan ga ik daar niet direct van wakker liggen. Pak mijn mobiel en ga een spelletje spelen, dit zal me vanzelf vermoeien. Als ik met moeite mijn ogen open kan houden, druk ik mijn mobiel uit. Moet dan draaien om deze op het nachtkastje te leggen. Dat is één beweging teveel, want ik ben weer zo goed als klaarwakker.

Okay, dan ga ik het volgende proberen: ik zet zachtjes muziek aan. Dit werkt, ik doezel langzaam in. Na enige tijd schrik ik wakker en denk dat het al ochtend is. Ik kijk op de mobiel en zie dat het amper twee uur in de nacht is. Gefrustreerd rol ik terug op mijn zij en val toch weer in slaap. Dit gebeurt meerdere malen per nacht en gedurende een langere periode. Dit is slopend.

Van alles heb ik geprobeerd om er voor te zorgen dat ik in ieder geval meer dan vier uur achter elkaar kan doorslapen. Daar ben ik al tevreden mee. Van minder koffie drinken, tot warm douchen en het zwaardere geschut: de slaaptabletten. Maar tot nu toe lijkt niets te helpen. Moedeloos wordt ik er van.

Nu zou je denken dat ik niet slaap omdat ik aan het piekeren ben, maar dat ben ik zeker niet aan het doen. Alles loopt fijn, alleen dat slapen niet. Nu denk ik zelf dat de overgang de schuldige is in deze. Ik weet het niet een echt sexy onderwerp, maar wel één waar veel vrouwen (en wellicht mannen) mee te maken krijgen. En ik denk dat hier meer openheid in moet komen. Dus als er tips zijn....graag!

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten