columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Eenzame kerst

  Column

Mijn gietijzeren kerstboom staat weer, de radio spuugt enkel kerstliedjes uit en buiten is het licht van de kerstlichtjes. Kortom we staan kort voor de kerst. Mijn ideale kerst kwam altijd in de buurt van Wham en hun Last Christmas. De videoclip die bij dit heerlijke kerstlied hoort, was voor mij het ultieme kerstfeest. Met een groep vrienden in de sneeuw gezamenlijk kerst vieren. Lachende mensen, die sneeuwballen gooien, samen eten en drinken. Maar uiteindelijk heeft de videoclip een verdrietig eind.

En nu, zoveel jaren later, zit ik alleen op eerste kerstdag. En voordat u denkt dat dit zielig is, moet ik u al een halt toe roepen. Ik kijk er zo naar uit om juist alleen te zijn. Niet nadenken hoe en wie en waar en zeker niet wat er gegeten en gedronken zou moeten worden. De mogelijkheid om in bed te blijven, een lange wandeling te maken en dan toch eindelijk die lange serie op Netflix afkijken. Of mijn guilty pleasure: Sissy voor de zoveelste keer.

Even geen drukte aan mijn lijf. Enkel voor tweede kerstdag een klein beetje. Want dan komt mijn lieve dochter en gaan we samen koken. Zij heeft een recept bedacht, waar ik dan toch wel de boodschappen voor mag doen. Dat zal dan een heel klein stressmomentje zijn, zorgen dat ik alle ingrediënten heb. Maar ach, is er iets niet, dan is dat ook weer geen probleem. We hebben zoveel in huis.

De cadeautjes, die we toch stiekem voor elkaar kopen, zijn ook al binnen. En liggen te wachten onder de boom. Wat een heerlijk gevoel vind ik het om haar iets te geven. En een nog fijner gevoel dat ik een hele dag met haar samen kan zijn. Helaas geen sneeuw, anders hadden we zeker sneeuwballen naar elkaar gegooid. Wel zullen we veel lachen samen en waarschijnlijk ook spelletjes spelen.

Wat kan je dan uitkijken naar Kerstmis, naar mijn kind en naar de rust. Ik wens jullie allemaal enorm fijne kerstdagen.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten