columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Geen piepjes meer

  Column

Geen piepjes meer, geen draden meer en geen toeters en bellen meer. Geen telefoontjes meer van de artsen en geen spanning meer. Dat is allemaal voorbij. Het waren spannende en emotionele tijden, die wij hebben beleefd.

Gek eigenlijk dat je pas achteraf beseft wat er is gebeurd, terwijl je goed weet wat er gebeurt. Als alles ten einde is, kom je er achter wat het met je doet, want al die tijd ga je gewoon door. Ondanks slecht slapen, haasten en nadenken, merk je dat het lichaam toch veel aan kan. Niet te zwijgen over de geest.

Maar als uiteindelijk alles achter de rug is, voel je! Beleef je wat er is geweest. De moeheid slaat dan toe en het besef dat het gewoon voorbij geweest zou kunnen zijn. Het gaat landen. Bijna was hij er niet meer, bijna hadden we nooit meer gesproken met elkaar. Terwijl ik nog zoveel te vragen had. Maar bijna is helemaal goed geworden. Hij is er nog en hoe!

Er is een lange weg te gaan wordt ons gezegd. Revalideren gaat veel tijd kosten, maar de inzet is 100% aanwezig. De energie die hij weer uitstraalt is fijn om te beleven. We gaan er voor, zegt hij, en ja we gaan er samen voor. Hij is nog niet thuis en dat zal waarschijnlijk nog even duren, maar we hebben het ziekenhuis kunnen verlaten. De eerste stap is nog niet letterlijk gezet, maar het voelt als meerdere stappen die al gezet zijn.

De opvang is in een verzorgingstehuis, nog steeds zorgend maar dan wel in een huiselijke omgeving. Wat minder steriel en de mogelijkheid om gezamenlijk te eten met gelijkgestemden. Andere omgeving, andere mensen en daardoor ook veel wisselende gesprekken. Het doet hem erg goed.

Hij is in leven en weer in mijn leven. Zijn persoonlijke revalidatie is tevens onze revalidatie. Ik kijk er naar uit om nog zoveel te zeggen en te vragen, met het fijne gevoel dat hij zal antwoorden. Ik ben trots op mijn vader. Net zoals op mijn zus en broer. We did it!

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten