columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Decemberstress

  Column

Ondanks af en toe een bui is het nog steeds enorm droog. Zo droog dat de Sint niet met de boot kan aankomen, omdat het waterpeil zo laag is. Er worden allerlei alternatieven bedacht. In Haaksbergen werd de Sint ouderwets onthaald per trein.

Deze periode brengt altijd een hoop gezelligheid met zich mee, maar ook een soort van stress. Stress in de vorm van het bedenken van een wensenlijst, het kopen van de cadeaus en de daarbij behorende gedichten en of surprises. Dan de vraag waar en hoe het gevierd gaat worden. Vaak hoor ik dat het 'eerlijk' verdeeld moet worden. Kerstmis hier, Sinterklaas daar. Of omgekeerd. En talloze varianten.

Met de kerstdagen rijst dan ook nog de vraag wat gaan we eten en hoe. Gaan we uit eten, koken we zelf, neemt een ieder een gerecht mee of de makkelijke manier: gourmetten. Vaak wordt er nog nieuwe kleding gekocht, de kapper bezocht om zo mooi mogelijk aan de dis te verschijnen. Allemaal keuzemomenten waar veel mensen mee te maken krijgen. Vaak zijn het keuzes uit luxe, die allemaal te begrijpen zijn.

Echter is er ook een grote groep mensen die deze keuzes niet heeft. Die niet kunnen kiezen welke dagen ze waar zijn, of die al blij zijn dat er überhaupt eten op tafel komt te staan. Ondanks dat onze economie groeiende is, lijkt het of deze groep mensen ook groeiende is.

Wat zou het een mooi idee zijn als een ieder hier iets aan zou kunnen doen. We organiseren huiskamerconcerten, zoals Muziek bij de Buren (een prachtig initiatief aanstaande zondag 9 december!). Waarom organiseren we niet zoiets met kerst: aansluiten voor een kerstdiner. Want: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

December zou een feestmaand zonder stress moeten zijn. Of het nu om wel of niet of wat te eten gaat, wel of geen nieuwe kleding gaat, of wel of geen cadeaus gaat.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten