columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Zuster

  Column

"Zuster, ik wil graag in bed liggen". Zuster kijkt en geeft aan dat ze wil wachten tot kwart voor acht. Ik kijk op de klok en zie dat het net zeven uur is geweest. Hij kijkt naar de zuster en geeft aan dat dit te laat voor hem is. Ze onderhandelen en komen samen uit op half acht. Zo'n tien minuten later kijkt hij me aan en vraagt of ik op de rode knop wil drukken, want hij wil toch écht heel graag in bed liggen. Ik druk op de rode knop en wacht af. De zuster komt en zegt dat zij nog even tijd nodig heeft bij een andere patiënt en met tien minuten terug zal zijn. Hij knikt berustend.

Het doet pijn, zegt hij, pijn om te zitten. Even geduld hebben, geef ik hem aan. Jouw lichaam moet wennen aan zitten. Je hebt meer dan 4 weken plat gelegen en dat is een lange tijd. Weer kijkt hij naar de klok en geeft aan dat de tien minuten al voorbij zijn. Hij vraagt of ik nogmaals op de rode knop wil drukken. Er komt een andere verpleegster aan. "Ik wil zo graag in bed liggen", zegt hij nogmaals. Zij geeft aan dat dit gaat gebeuren, maar ze zal haar collega moeten ophalen om dit samen te kunnen regelen. "Ik ben zo terug", zegt zij. Hij kijkt naar mij en zegt dat ze hem zo toch wel een beetje te pakken nemen. Ze komen zo, zeg ik tegen hem en probeer hem af te leiden door over voetbal te praten.

Als het kwart voor acht is geweest, komen beide verpleegsters binnen. Ze vragen mij om de kamer even te verlaten. Op de gang wachtend zie ik het overig verplegend personeel voorbij lopen. Drukdoende met de patiënten. Geen stress, althans niet zichtbaar. Als ik de kamer weer in kan, geeft de zuster aan dat ze inderdaad te laat bij hem was. Hij knikt met zijn ogen en geeft aan dat hij blij is dat ze er alsnog zijn.

Dank lieve zorgende mensen, wat doen jullie het onwijs goed.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt.

Meer berichten