columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Rijmen en dichten

  Column

Naast het schrijven van columns, schrijf ik al heel lang gedichten. Dat doe ik veel en in bepaalde periodes heel vaak. Het schrijven van gedichten overkomt me. Ik bedenk geen teksten, deze zitten in mijn hoofd en moeten er uit. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren. Zo wil het dat ik geregeld 's nachts wakker word om de zinnen die in mijn hoofd zitten op te schrijven. Ging dat een aantal jaren geleden nog met pen en papier, tegenwoordig gaat het in mijn mobiel. Die ik ook met wandelen of hardlopen meeneem, zodat ik de teksten in kan spreken en ze hierdoor niet verloren gaan.

De volgeschreven blaadjes vind ik overal weer terug. Ik probeer ze te verzamelen in een schrift, dat ik zo en af toe pak om eens door te nemen wat ik al die jaren heb geschreven. Zelfs al puber schreef ik al gedichten en deze gingen dan voornamelijk over een verliefdheid. Heel grappig en eigenlijk heel vertederend om te lezen wat er in mijn hoofd om is gegaan.

De gedichten geven een deel van mijn leven weer. Eigenlijk lees ik dan hoe het met mij op dat moment ging. Soms confronterend, maar vaak met een grote glimlach. Wetende dat het beter gaat. Mijn gedichten helpen mij door bepaalde processen heen en laten mij soms situaties op een andere manier zien.

Zie ik een spartelende tor, dan kan ik daar van alles bij bedenken. De woorden komen vanzelf. Ook als ik foto's maak, dan kan het gemaakte plaatje allerlei emoties oproepen. Die ik dan in een dichtvorm bij de foto plaats. Af en toe laat ik het iemand lezen, die vol bewondering aangeeft dat ik daar iets mee moet doen. Enthousiast denk ik 'ja!', maar ben te onzeker om daadwerkelijk iets te doen.

De eerste pepernoten heb ik al weer gezien en daar word ik dan ook beetje nerveus van. Ondanks het schrijven van gedichten moet ik voor een sinterklaasgedicht echt gaan zitten. Want wat rijmt er nu op chocoladeletter...

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt.

Meer berichten