columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: )

Column Ester Agterbosch: 'Ik kijk nu pas naar het WK'

  Column

Sinds dit weekend kijk ik pas het WK voetbal. De poulewedstrijden heb ik niet gevolgd. Is toch minder leuk als ons eigen landje niet mee doet. Waarbij ik de opmerking maak dat zij terecht niet mee doen. En ik de hoop uitspreek dat zij het volgende toernooi er weer bij zijn met een jong, sprankelend en enthousiast team.

De achtste finales zijn bezig en ik ben verbaasd over de uitgeschakelde kampioenen, waaronder Duitsland en Spanje. Heel verrassend dat de grote namen er uit zijn. Dat maakt het WK toch wel weer bijzonder. En daarbij is het ook duidelijk dat we afscheid nemen van een tijdperk. Want Ronaldo, Iniesta en Messi zullen we waarschijnlijk op een volgend WK niet meer zien.

Wat mij opvalt is het respect dat er wordt getoond voor en na de wedstrijd. De bondscoaches die elkaar ferm omhelzen voor de wedstrijd en na de wedstrijd elkaar uitgebreid bedanken en feliciteren. Zo was het prachtig om te zien hoe de bondscoach van België vol respect de bondscoach van Japan omhelsde en zijn waardering daarmee uitsprak. Hetzelfde gebeurde met de coach van Rusland, een grappig mens in het zo op het oog stugge Rusland.

Daarnaast is er naar mijn mening ook meer respect voor de scheidsrechter en dan ben ik ook best trots dat daar een Nederlandse scheidsrechter loopt. Die gewoon erg goed fluit en bezig is zich in de kijker te fluiten voor de finale.

Geen enkele wanklank is er tot nu toe gevallen vanuit Rusland, geen rellen en geen opstootjes. Met gebogen of geheven hoofden verlaten de supporters het land. Of worden deze beelden ons onthouden?

Respect dat is waar het om draait en niet alleen in de sport. Een ieder doet zijn of haar best in datgene wat er gedaan moet worden. In de sport of werk of in het leven. Maar ook respect hebben voor de natuur. Laat het beeld dat wij nu hebben van het WK doorwerken in ons bestaan.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten