Logo haaksbergerkoerier.nl


columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Column Ester Agterbosch: Ik zie ze vliegen

  Column

Ze zijn vaak met veel en overal het algemeen zijn ze zwart en ik heb een bloedhekel aan ze: vliegen! Zo gauw de deuren en ramen weer een beetje open kunnen, zijn ze er. En al heb je alles gesloten dan nog zijn ze er. Hoe dan?

Muggen kan ik hebben. Ze maken wel een beetje een storend geluidje en af en toe krijg ik er jeuk van. Maar over het algemeen vind ik dit nog wel meevallen. Dan hebben we ook nog de wespen, maar die boezemen mij geen angst in. Ik ben altijd onder de indruk van een wesp, de kleuren, de kracht en het vermogen om in een kleine opening te kunnen komen, daar waar het zoet is. Daarentegen wel bijzonder dat ze er dan niet meer uit kunnen.

Maar dan de vliegen. In vele maten en soorten zijn ze er. De huis-, tuin- en keukenvlieg is de vlieg die ik het vaakst tegenkom in mijn omgeving. Ze prikken niet, ze maken nauwelijks geluid en zij kunnen wel uit kleine openingen kruipen. Ik begrijp het nut niet van een vlieg.

Ze zitten met hun vieze, kleine pootjes op het eten, ze poepen overal om vervolgens doodleuk op mijn benen te gaan zitten. Waarbij ik me dan zo mateloos irriteer, dat ik bij gebrek aan vliegenmepper een krant pak om vervolgens faliekant mis te slaan. De vlieg gaat een eindje verderop zitten en ik verdenk hem of haar ervan dat ze me gewoon uit zit te lachen.

Volgens mij zijn ze heel slim. Gezien hun beweging als ik of de krant dichterbij kom. Het lijkt of ze iets verwachten en zetten zich schrap om direct te kunnen vluchten. Om vervolgens, als je weer zit, even zo vlug weer terug te komen. Daarbij scheren ze langs je gezicht, waardoor je soms in het niets zit te maaien met je armen.

Toch even opgezocht op het internet of de vlieg wel nuttig is. Hier komt het: zij zijn de grootste afvalopruimers van onze wereld. Zonder vliegen zou het buiten stinken naar dode dieren. Slik.....

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten
Shopbox