columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch (Foto: Franklin Veldhuis)

Vrienden, vrijheid

  Column

Column Ester Agterbosch

Zondagochtend, mijn wekker gaat om 6.30 uur. Ik stap mijn bed uit, zet thee en neem een bak yoghurt met vers fruit. Mijn wandelschoenen trek ik uit de kast. De zon schijnt en de korte broek kan aan. Nog even op zoek naar mijn hoed en ik kan gaan. Ik rijd naar Ruurlo en parkeer mijn auto en wacht tot mijn vriend komt. De route is bekend. Lengte: 20 kilometer.

Als hij aankomt rijden, sta ik al met veel energie te wachten. Even DEET op doen in verband met de vele muggen die staan te popelen om ons lek te prikken. 'Ik heb een doel', zegt hij, 'en dat doel is de pijn uit mijn rug lopen'. Mijn doel is om een zo fijn mogelijke ochtend te hebben zeg ik. We lopen in een prachtige omgeving, zeggen soms helemaal niets en genieten. Af en toe kijken we naar elkaar en weten dat het goed is. Soms lopen we verkeerd en wijken we van de paden af, dat maakt dat we uiteindelijk wat kilometers meer lopen. Maar dat maakt niet uit, graag loop ik deze kilometers met hem. Dit is vrijheid.

'Nasi heb ik voor je, als je zin hebt', lacht hij. Al zo vaak heb ik voor hem gekookt en wat voelt het fijn dat hij dit ook voor mij doet. Samen op de bank voelt prettig. 'Is er een dessert?', vraag ik. 'Wat zou je willen?', vraagt hij. En ik geef aan dat ik gezien de warmte, wel zin heb in een ijsje.

Even later zit ik in de zijspan van zijn motor en toeren we een stukje. Ik sluit mijn ogen en laat het heerlijke briesje langs mijn gezicht blazen. Wat voelt het vertrouwd zo naast hem. Het landschap trekt langs mij heen en ik geniet. Als ik mijn ogen open staan we bij een ijsshop voor mijn dessert. Samen in het zonnetje, wat een vrijheid.

Zomaar twee mooie momenten, zomaar twee bijzondere vrienden.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten