columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch

Containerman

  Column

Met mijn vuilnis loop ik richting container. In gedachten verzonken merk ik hem niet op. Hij schrikt als ik dichter bij kom en ik schrik als ik hem zie bewegen. De containerman, althans zo noem ik hem. Al vaker heb ik hem gezien, druk zoekende in de volle containers. Zijn fiets met fietstassen volgepakt met op het oog toch goed uitziende etenswaren. Daarnaast ook nog enkele bloempotten, een rieten mand en een kandelaar.

Ik wens hem goedemorgen en vraag mezelf af waarom hij op de kop in die bakken zit. Zal hij in zo'n situatie zitten dat hij dit moet doen of is het een sport geworden om op deze manier te kunnen leven? Een way of life wordt het dan. De meeste mensen gooien toch wel heel veel weg en daar schaar ik mezelf ook wel onder. Voor mezelf besluit ik om eens bij te houden wat er wekelijks weggaat aan te veel gekochte etenswaren.

Bij het boodschappen doen denk ik op te letten wat er in mijn wagentje gaat. Vaak probeer ik te bedenken wat ik de aankomende dagen ga eten. En daarnaast toch ook een beetje lekkers erbij. Bij thuiskomst zijn de koelkast en de voorraadkast weer goed gevuld. Geeft toch wel een best fijn gevoel. Maar daar waar ik de boodschappen op basis van de planning had gekocht, gaat het de tweede dag al mis. Spontaan eet ik weer bij een vriendin. En is de verse groente en het stukje vlees over. Oke, die schuif ik door naar morgen, maar je raadt het al: dit blijft gewoon liggen.

En als ik die week erop mijn vuilnis weer wegbreng naar de container, zie ik hem weer. Mijn vuilniszak zit weer goed vol, zoals ook zijn fietstassen weer goed gevuld zijn. De oude containerman kijkt beschamend weg en ik zou hem willen zeggen dat hij zich niet hoeft te schamen. Als er iemand zich moet schamen, ben ik het met mijn vuilniszak vol etenswaren. En wederom neem ik mezelf voor om nog uitgekiender mijn boodschappen te doen.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten