columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch

Column Ester Agterbosch: Wie mag er een kort rokje aan?

  Column

De lente is begonnen. Eigenlijk al eerder, maar het telt pas bij de mensen als er op z'n minst toch een zonnetje heeft geschenen. En dat deed het afgelopen weekend, heerlijk temperatuurtje. Je merkt het direct: veel mensen buiten, op de fiets, wandelend of druk in de tuin. Ze zijn vrolijk en het lijkt of iedereen zin in een praatje heeft. Die zon doet wat met ons. De zon zorgt er ook voor dat de term 'rokjesdag' wordt gehanteerd. En hoe heerlijk is het om een rokje te dragen bij de eerste zonnestralen? Officieel is het: 'Voor een rokjesdag moet de zon schijnen en het kwik rond 20 graden liggen. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel wind staat. Je rok moet immers op gekuiste hoogte blijven wapperen.'

Nu zijn er rokjes in alle soorten en maten, alsmede dat er draagsters zijn in soorten en maten. En ook in alle leeftijden. Laat dat nu een punt zijn waarop ik soms toch wat moeite heb met de meningen van velen; want mag je na jouw veertigste geen rokje meer dragen? En met rokje bedoel ik dan ook zoals het woord het zegt: een kort rokje. Er zijn zelfs studies op losgelaten. Waarbij aangegeven is dat er echt verband ligt tussen de leeftijd en de lengte van de rok. Best grappig, maar ik vind dat een ieder moet dragen wat zij óf hij wil. Want ook voor mannen is er tegenwoordig een rok, buiten de Schotse rok om.

Volgens de 'geleerden' zou het niets met leeftijd te maken hebben, alswel met de slapte van de huid. En die verslapt zeker als je ouder wordt, maar moet je daarom dan geen korte rokjes meer dragen? Wij zijn toch vrij in het dragen van wat wij willen en ook al ben je geen 20 meer of heb je een slappe huid? Doe vooral dat wat jij wil doen! Want ik geloof dat Martin Bril (de schrijver die de term 'rokjesdag' bedacht) geen uitzondering wilde maken.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten