Logo haaksbergerkoerier.nl


columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch

Column Ester Agterbosch: Maskers af

  Column

Bij binnenkomst kijk ik naar een vrolijk geschminkt gezicht. De man heeft een zwarte jas aan met daarop allerlei energierepen genaaid. 'Wil je een beetje energie?', vraagt hij en hij trekt een reep van zijn jas af en geeft deze aan mij. Daarna loopt hij al dansend door.

Al een aantal jaren vier ik op zondagmiddag met een aantal familieleden carnaval. Even heerlijk losgaan met z'n allen in een kleurrijk gezelschap. Daar waar de meeste mensen geschminkt zijn of een masker dragen, zijn ze spontaan en lachen ze uitbundig. Dan vraag ik me toch telkens weer af waarom met dat masker wel en anders niet?

Het zou toch zo leuk zijn dat je iemand tegenkomt in de plaatselijke supermarkt en deze spontaan om zijn of haar hals vliegt en roept: wat ben jij leuk!! Maar in het gewone leven dragen mensen toch vaker een masker dan met carnaval. Eigenlijk is dat best gek. Dat zo gauw het carnavalsmasker afgaat en men teruggaat in het normale leven er een ander masker wordt opgezet. Zet dat ding toch af en blijf stiekem een beetje carnaval in je houden. Maak er een feestje van en geniet van het leven. Denkbeeldig die feestneus op houden.

En ondertussen dendert het door. De één pakt me vast en begint met me te dansen, terwijl de ander van elke willekeurige voorbijganger de hoofddeksels afpakt en deze op mijn hoofd zet. Niemand wordt boos, sterker nog: de lach wordt alleen maar groter. 'Wat is iedereen mooi, hè?', zeg ik tegen Jolande. Ja, iedereen is mooi en zeker als er gelachen wordt. En hoppa daar lopen we alweer in polonaise. Mooi om te zien hoe creatief mensen zijn met hun uitdossingen. De hopman komt voorbij, vlak daarna gevolgd door een dirndl die innig gepakt wordt door een sjeik. Alleen de dokter met zijn wonderglitters wil ik nog bedanken, hier zal ik dagen van genieten.

Als ik naar het toilet loop, zie ik de man met zijn vrolijk geschminkte gezicht. Zijn jas is leeg, de repen zijn verdwenen. De energie is op en het is tied om noar huus te goan!

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox