columniste ester agterbosch
columniste ester agterbosch

Column Ester Agterbosch: Pijnlijk bericht

  Column

Gniffelend hoor ik mijn collega al telefonisch uitleggen aan een klant hoe deze moet inloggen op de site. U moet de capslock uitzetten. "Wat moet ik uitzetten", ik hoor het de klant vragen. De capslock, het is namelijk hoofdlettergevoelig. En die knop zit aan de linkerzijde van het toetsenbord. Waarschijnlijk een oudere klant en niet geheel de Nederlandse taal beheersend. Het blijft lastig om zulke situaties per telefoon uit te leggen.

Zo lang je elkaar niet in de ogen kan kijken kan je moeilijk aangeven in een tekstbericht of aan de telefoon wat je werkelijk bedoelt. Het is zo makkelijk om een bericht te sturen, omdat dit vele malen afstandelijker is. Achter een toetsenbord of op een telefoon kan je zoveel woorden gebruiken, die zeer kwetsend kunnen zijn omdat ze niet worden begrepen. Dit kan natuurlijk erg pijnlijk zijn. Ondanks de emoticons die er achter worden gezet om te benadrukken dat het vooral grappig is bedoeld. Zoals een vriend ooit eens zei: 'in ieder geintje zit een seintje'.

Toch kunnen er ook enorm veel grappige situaties ontstaan door gestuurde berichten, doordat de autocorrectie er andere woorden van maakt, dan die jij hebt bedoeld. Zo heb ik vaak 'hoer' verstuurd waar het 'hier' moest zijn. Vreselijk lachen, maar soms ook erg lastig.

Maar hoeveel beter zou het zijn als je dat wil zeggen wat belangrijk is voor jou of voor de ander, dit vooral doet in elkaars nabijheid. Elkaar in de ogen kijken en begrijpen en vooral zien hoe het wordt bedoeld, hoeveel verdriet het doet, hoeveel je van elkaar houdt of hoeveel je hem of haar mist? Hoe moeilijk ook, soms moet je de trots opzij zetten en hiervoor gaan. Alle emoticons ten spijt, maar die zijn toch het meest zichtbaar in ons eigen gezicht.

Leg de telefoon weg, kruip niet achter je pc. Maar maak een afspraak, zie elkaar, voel elkaar en zeg vooral tegen elkaar wat je wil zeggen. Spreek je uit voordat het een eigen leven gaat leiden dat bijna niet meer is in te halen.

Ester Agterbosch is moeder van een prachtige, studerende dochter en werkzaam in het vastgoedbeheer. Daarnaast is ze creatief en sportief en geïnteresseerd in al wat om haar heen gebeurt. Dat legt ze graag vast met de pen en de camera.

Meer berichten