Gerard Vaanhold achter het informatiebord bij de ingang van het Grintenbosch. Hij heeft zich ingezet voor een vernieuwd pad in het bos bij de Veldmaat.
Gerard Vaanhold achter het informatiebord bij de ingang van het Grintenbosch. Hij heeft zich ingezet voor een vernieuwd pad in het bos bij de Veldmaat. (Foto: PR)

Het loopt dankzij Gerard Vaanhold op rolletjes in Grintenbosch

HAAKSBERGEN - Ook mensen in een rolstoel of op de scootmobiel willen de natuur in. Dat kan in het Grintenbosch. Er is een wandelpad én een flyer.

Het wandelpad was al klaar en nu is ook de flyer gereed. Gerard Vaanhold is trots als hij de toegangspoort van het Grintenbosch passeert. De Haaksbergenaar heeft zich ingezet voor mensen die niet meer zo mobiel zijn.

Op de scootmobiel of in de rolstoel genieten van de natuur vlakbij Haaksbergen? Dat kan sinds kort in het Grintenbosch aan de Geukerdijk. Een bijna één kilometer lang pad is verhard met gemalen beton. De oneffenheden zijn eruit gehaald. Het vernieuwde pad is voor iedereen goed begaanbaar.

Kosten en overleg

Gerard Vaanhold is tevreden over de voltooiing. Hiermee gaat voor hem een wens in vervulling. "Enkele jaren geleden heb ik dit in de vergadering van wijkraad De Veldmaat ter sprake gebracht. Maar het heeft best veel tijd gekost voordat het gerealiseerd kon worden. Dat heeft te maken met de kosten en overleg met andere organisaties", zegt hij.

Bomen weg, bloemen erbij

Vaanhold zelf kan trouwens nog prima wandelen. Hij is nog vitaal genoeg. "Maar het leek mij een goed idee om ook iets voor de minder mobiele mensen te doen. In een rolstoel of op de scootmobiel was er hier geen doorkomen aan. Ik vond dat het beter moest. Want ook mensen in een rolstoel of een scootmobiel hebben de behoefte om de natuur in te gaan. Dat geldt uiteraard ook voor mensen met een rollator", zegt Vaanhold, die al enkele positieve reacties heeft gekregen. "Ook van oudere wandelaars trouwens. Er is hier tegelijk met de de aanleg van het vernieuwde pad groot onderhoud geweest. Daardoor heeft het bos een meer open karakter gekregen. Er zijn bomen gezaagd, maar er is ook aanplant. Verderop in het bos is er ook een bloemenweide met drie insectenhotels."

Het Grintenbosch is een bos in de Veldmaat tussen Geukerdijk en Enschedesestraat. Het is niet groot, maar ruim genoeg voor een ommetje. "De paden waren echter niet goed begaanbaar voor mensen 'op wieletjes'. Niet alle paden zijn trouwens aangepakt. Maar speciaal voor de minder mobiele mensen is er een route gemaakt."

Flyer bij VVV

Voor het nieuwe wandelpad is ook een flyer gemaakt. Die is nu gereed en bij de VVV verkrijgbaar. 'Haaksbergen rondje Grintenbosch' staat op de voorkant van deze wandelroute. "Het rondje Grintenbosch maakt deel uit van een grotere wandeling door de Veldmaat. De complete wandeling gaat ook langs verpleeghuis Wiedenhof en verzorgingshuis Saalmerink."

Vollere vijver

Met de komst van het vernieuwde wandelpad in het Grintenbosch zijn de werkzaamheden nog niet afgerond. Gerard Vaanhold wijst naar het naastgelegen sportcomplex met tennishal. "Er is een plan om een doorgang te maken van het sportcomplex Kei-Fit naar het wandelpad. Er kan dus straks ook in dit bos gesport worden. Bovendien willen we water van het dak van de tennishal naar de vijver in het Grintenbosch laten stromen. Die vijver is enkele meters diep, maar staat bijna helemaal droog. Er wordt een ondergrondse leiding aangelegd. We hopen dat er daardoor meer water in de vijver komt."

Training

Rolstoelafhankelijke cliënten van Livio hebben een tocht door het Grintenbosch gemaakt. Er liepen drie medewerkers van Livio mee, twee fysiotherapeuten en een verzorgende. Het was een goede training. Zo werd er gewerkt aan de rijtechniek, verkeersveiligheid en uithoudingsvermogen. Livio wil dit vaker organiseren.

Meer berichten