Siberië is een afgelegen buurtschap tussen het Haaksbergerveen en Buurse/
Siberië is een afgelegen buurtschap tussen het Haaksbergerveen en Buurse/

Gebied bij Buurse krijgt AED: Siberië wordt straks 'hartveilig'

Buurse - In Siberië krijgen ze een AED. Dit dankzij een initiatief van Koen Scholten, die in deze afgelegen buurtschap tussen het Haaksbergerveen en Buurse woont. 

Scholten: "Tot op heden is er nog steeds geen mobiel netwerk en hulpdiensten hebben veel tijd nodig om hier te arriveren, als je ze überhaupt al per telefoon kunt bereiken. Op een ambulance moeten we vaak 40 minuten wachten. De veiligheid van bewoners is hierdoor ernstig in het geding."

Daarom besloot Koen Scholten de veiligheid zélf te verbeteren: "Ik stuurde maanden geleden een mail naar het Rode Kruis met daarin een opsomming van al onze problemen. Op de boerenbedrijven in dit gebied zitten ongelukken vaak in een klein hoekje. Daarom is het van belang dat medische hulp snel te verkrijgen is. Alleen maar zitten wachten op de ambulance is zinloos."

"Ik besloot een brief te sturen naar het Rode Kruis. Afgelopen week, maanden later, kreeg ik eindelijk goed bericht. Ze willen onze buurt steunen door een AED en de bijbehorende cursussen te financieren. Dat was gaaf om te lezen. Eindelijk werden we gehoord en werd ons probleem erkend. De 23 noabers hebben inmiddels de cursus gehad en de AED krijgt straks een centrale plek in Siberië.

Meer berichten