"Wat ik nooit zal vergeten, is dat het ensemble waar ik zelf in zing, De Troubadours, mij in het ziekenhuis verraste met prachtige muziek."
"Wat ik nooit zal vergeten, is dat het ensemble waar ik zelf in zing, De Troubadours, mij in het ziekenhuis verraste met prachtige muziek."

Verhalen uit MST: 'Hier zag ik wat muziek met patiënten kan doen'

Enschede/Haaksbergen - Zonder klachten meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker om vervolgens die verschrikkelijke diagnose te krijgen. Het overkwam Fred Asbroek (60) vorig jaar. Bij de pakken neerzitten staat niet in zijn woordenboek. "Gedurende mijn ziekteperiode ben ik altijd positief gebleven." door Jonne Broekhuis / MST

De Haaksbergenaar wilde eerst niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek. "Ik had helemaal geen klachten. Op aandringen van mijn vrouw heb ik toch besloten mee te doen. Achteraf een goede keuze. Na diverse onderzoeken werd namelijk de diagnose darmkanker gesteld."

In Medisch Spectrum Twente werd Fred geopereerd door chirurg Dassen. "Zij verwijderde maar liefst 60 centimeter dikke darm met twee snelgroeiende tumoren", vertelt Fred. "De operatie is goed gegaan. Toen ik op de verpleegunit in het ziekenhuis lag, is dokter Dassen, een jonge vrouwelijke arts, nog eens langs gekomen. Het prettige aan het contact met haar vond ik dat ze sympathiek, eerlijk en direct is. Zo wist ik altijd waar ik aan toe was."

Na de operatie volgde chemotherapie. "Zo vlekkeloos als de operatie ging, zo heftig vond ik de chemo. Deze had ik behoorlijk onderschat." Ook aan de scopie, een onderzoek waarbij er een slangetje in het lichaam wordt gebracht, heeft Fred geen goede herinneringen. "En het smerige drankje dat ik vooraf moest nemen! Voor mij is dat nog erger dan de scopie zelf."

Fred lag vier dagen op de afdeling oncologische chirurgie. Hier is hij fantastisch verzorgd. "Je geeft eigenlijk alle regie uit handen als je kanker krijgt en in een ziekenhuis komt. Dan moet je de mensen die je behandelen volledig kunnen vertrouwen. Dat was in mijn geval gelukkig zo."

"Wat ik nooit zal vergeten, is dat het ensemble waar ik zelf in zing, De Troubadours, mij in het ziekenhuis verraste met prachtige muziek. Toen heb ik aan het teamhoofd beloofd: 'Als ik genezen ben, komen we terug.' Omdat ik er heilig in geloof dat muziek het herstelproces bevordert. Dus voor mij was het prachtig dat ik ruim een jaar later zelf mee kon zingen tijdens de opening van een lounge op de afdeling. Ook hier zag ik weer wat muziek met patiënten kan doen."

Fred is een positief ingesteld mens. "Dat wil ik ook meegeven aan anderen in een soortgelijke situatie: probeer positief te blijven en niet achterom te kijken. Kanker bracht nare dingen, maar ik merk dat ik in denken en voelen behoorlijk veranderd ben. Ik denk veel meer met mijn hart, ben gezonder gaan eten en ben na de oncofysio blijven sporten."

"Werken was en is een belangrijk onderdeel in mijn leven, maar voorheen schoof ik veel voor me uit, 'dat doe ik wel als ik met pensioen ben'. Dat doen we dus heel bewust niet meer. Ik heb een goede balans gevonden tussen werken en privé. Leven is genieten: genieten van je gezin, je kleinkinderen, je muziek. Leven is toekomst, die heb ik en daar ga ik voor."

Meer weten over Fred? Kijk op

www.mst.nl/fred

Meer berichten