Wat in 2013 klein begon, is anno 2019 uitgegroeid tot een heus vak. En dat allemaal met dank aan pionier Corrie Leferink.
Wat in 2013 klein begon, is anno 2019 uitgegroeid tot een heus vak. En dat allemaal met dank aan pionier Corrie Leferink. (Foto: PR)

Vakmensen van de toekomst worden opgeleid op de Pius X

Haaksbergen - Op de Pius X maken ze werk van techniek. Die sector zit immers te springen om vakmensen. Wat in 2013 klein begon op de Haaksbergse bassischool, is anno 2019 uitgegroeid tot een heus vak. En dat allemaal met dank aan pionier Corrie Leferink, die als kind zelf op deze basisschool zat.

In 2013 kwam Leferink, op dat moment pas gepensioneerd, op het idee om samen met een groepje vrijwilligers techniekles aan groep 7 en 8 van de Pius X te geven.

Zes jaar later is dit nog steeds een succes. Wel zijn de lessen 'klassieke techniek' de afgelopen jaren aangevuld met lessen 'moderne techniek' en uitgebreid naar alle groepen. Er kwam subsidie voor het idee en afgelopen jaar zijn hiervan allerlei leuke en leerzame lessen gegeven. Leerlingen leerden programmeren met de iPad en de zogeheten 'BeeBot'; dat is een robotbij die je over een bord laat rijden en die ondertussen jouw opdrachten moet uitvoeren. Ook hebben de leerlingen met een eigen 3D-printer allerlei zelfontworpen voorwerpen laten printen, zoals cadeautjes voor vaderdag. En met Lego zijn allerlei dingen gebouwd, die vervolgens zijn geprogrammeerd om opdrachten te kunnen uitvoeren.

Elke woensdagmorgen zijn alle leerlingen bezig met Techniek en ICT in het Kidslab. Geholpen door een aantal ouders wordt er geprogrammeerd en gebouwd. Om in de praktijk te zien wat je met techniek zoal kunt doen, gingen de leerlingen van de bovenbouw op bedrijfsbezoek bij de Haaksbergse bedrijven PLT Products, Global Electronics, Gemini en de Twentsche Kabelfabriek. Die bezoekjes zullen ook de komende jaren plaatsvinden, hebben de partijen met elkaar afgesproken.

Komend schooljaar gaat de school het vak Wetenschap en Technologie invoeren voor groep 1 tot en met 8. Om materiaal aan te schaffen, werden bedrijven benaderd voor een sponsorbijdrage en ook de ouderraad deed een flinke bijdrage. Dat alles zorgde ervoor dat een compleet nieuwe lesmethode kon worden ingekocht.

Meer berichten