In Duitsland bestaan ze al heel lang: Nette Toilette.
In Duitsland bestaan ze al heel lang: Nette Toilette.

Hoge nood? Geen nood: Haaksbergen krijgt Nette Toilette

HAAKSBERGEN – De eerste sticker pronkt op de ruit. 'Nette Toilette' staat erop. Iets nieuws in Haaksbergen, overgewaaid uit ons buurland. Eigenaar Boy te Koppele van horecagelegenheid De Kornuiten werkt graag mee aan het Duitse initiatief om toiletten open te stellen voor mensen met hoge nood. De sticker op een winkelruit of horecazaak duidt aan dat mensen er zonder tegenprestatie naar de wc kunnen. Ondernemers kunnen zich aanmelden om mee te doen.

Haaksbergen Promotie (VVV), de HOV en de gemeente voeren de Nette Toilette ook in Haaksbergen in. Er zijn al meerdere gastvrije horecaondernemers en winkeliers die meedoen.

'Regelrechte must'

Wethouder Louis Koopman is er blij mee: "Voor mensen met darm- en blaasklachten kan een wc in de nabijheid een regelrechte must zijn. Een voorwaarde voor hen om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Maar ook heel veel andere mensen stellen een openbaar toilet erg op prijs. Door een toilet beschikbaar te stellen, kunnen Haaksbergse ondernemers en organisaties zich van hun gastvrije kant laten zien."

Meedoen?

De invoering van de Nette Toilette past bij het Actieplan Centrum, waarbij allerlei partijen samenwerken om het Haaksbergse dorpshart aantrekkelijker te maken. Iedere winkelier, horecagelegenheid of organisatie kan meedoen. Hoe meer, hoe beter. Deelnemers krijgen een sticker aangeboden voor bij de entree van de zaak. Dat is de belangrijkste aanduiding van openstelling van de wc. Verder komt op de site van Haaksbergen Promotie een lijst met deelnemende partijen en hun openingstijden.

Belangstellende ondernemers kunnen zich melden bij Haaksbergen Natuurlijk via info@haaksbergennatuurlijk.nl of (053) 572 28 11. Ook ondernemers in het buitengebied en de kerkdorpen kunnen meedoen.

Meer berichten