(Foto: PixaBay)

Haaksbergse tieners in De Kappen gevaccineerd tegen meningokokkenziekte

Haaksbergen - De Haaksbergse jeugd geboren in 2003 en 2005 heeft een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte op donderdag 23 mei in De Kappen.

Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden; haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en GGD Twente jongeren uit deze vaccinatie te halen. De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015. In Haaksbergen gaat het om 606 jongeren. De jongeren zijn tussen 15.00 en 20.00 uur welkom in het theater. Eerder ontvingen alle jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 al een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht via druppeltjes vocht, de vrijkomen bij hoesten, niezen of zoenen. Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meer info en ervaringen van jongeren en ouders op www.deelditnietmetjevrienden.nl

Meer berichten