Sanne Beld met een vleeskip. Haar kippen hebben een beter leven en zorgen voor natuurlijke bemesting van het land.
Sanne Beld met een vleeskip. Haar kippen hebben een beter leven en zorgen voor natuurlijke bemesting van het land. (Foto: )

'Beter leven voor de kip, beter gevoel voor de consument'

HAAKSBERGEN - Sanne Beld wil de landbouw dichterbij de natuur brengen. Een duurzame natuurvriendelijke landbouw is haar wens. Met haar eigen project Graskip geeft ze dat streven op kleine schaal gestalte. Beld gaat enkele honderden kippen laten grazen op een perceel in het buitengebied vlakbij de schaapskooi. De kippen zijn er nog niet. Pas in het voorjaar gaan ze naar de Schapendrift.

De kippen eten hun buikje rond en zorgen met hun poep voor een natuurlijke bemesting. Voor het zogeheten project Graskip bouwt ze verplaatsbare hokken. Ze hoopt daarbij op financiële ondersteuning. Belangstellenden kunnen doneren. Beld is een crowdfundingactie begonnen op www.crowdfundingvoornatuur.nl/graskip. Het doel is om 10.000 euro bijeen te krijgen. De teller is al ruimschoots over de helft. Nu probeert ze zoveel mogelijk reclame te maken voor haar project. Tijdens het Winter Wonder Weekend in Haaksbergen gaf ze belangstellenden uitleg in haar stand.

Beld is geïnteresseerd in de natuur. Niet voor niets werkte ze jarenlang voor Staatsbosbeheer. "Natuur is essentieel voor ons voortbestaan, maar betaalt een hoge prijs door onze manier van leven. Het is in Nederland ook een onderdeel van de politiek geworden. In het tijdperk voor de schaalvergroting en het gebruik van kunstmest was er veel meer biodiversiteit. Denk maar aan de vele bloemrijke weides die er ooit waren. Dat is allemaal minder geworden. De landbouw is zich gaan specialiseren, grootschalig geworden. Het is niet reëel om te denken dat de situatie van honderd jaar geleden terugkomt. Kleinschalig boeren is veel minder geworden. Op grote percelen wordt kunstmest gestrooid. Daar komen geen bloemen meer voor."

Beld wil zich inzetten voor meer natuurvriendelijke landbouw. Dat kan onder meer met kippen. Ze gaat in het voorjaar met honderden kippen naar een perceel aan de Schapendrift. Het zijn vleeskippen, die slechts kort leven. Een vleeskip wacht na de geboorte een triest lot. De beesten leven in stallen en worden al na zes weken geslacht. De kippen van Beld daarentegen hebben het iets beter. Ze ondersteunen tijdens hun leven de ecologische kringloop. De kippen mogen buiten scharrelen en leven ruim een maand langer dan hun onfortuinlijke soortgenoten.

"Het is nog steeds een kort leven. Maar veel langer kan niet, omdat de kip dan veel te duur wordt. De consument wil een lage prijs. We moeten rendabel blijven, anders heeft dit project geen kans van slagen. Met dit project heeft de vleeskip een beter leven en krijgt de grond natuurlijke bemesting. Ik vind het essentieel dat de consument meer weet over de herkomst van het vlees. De consument heeft macht om het systeem te veranderen." De kippen grazen niet los. Dan zouden ze het hazenpad kunnen kiezen of ten prooi vallen aan roofdieren. "Voor de kippen worden overdekte rennen gemaakt. Die zetten we op het perceel neer."

Meer berichten