Groot is Argus niet, maar hij kan belangrijk werk voor de Brandweer verrichten. En nu ook 's nachts.
Groot is Argus niet, maar hij kan belangrijk werk voor de Brandweer verrichten. En nu ook 's nachts. (Foto: Nuran Gelici)

Primeur: drone brandweer ingezet bij brand Haaksbergerveen

Haaksbergen - Brandweer Twente is een van de eerste organisaties die wettelijke toestemming heeft om een drone ook bij avond- en nachturen in te zetten. Het droneteam van Brandweer Twente heeft onlangs de hiervoor benodigde trainingen afgerond.

Woensdag werd het droneteam voor het eerst 's avonds ingezet bij een natuurbrand in het Haaksbergerveen. Bij aankomst van het eerste voertuig was er sprake van een natuurbrand van 100 bij 100 meter. Doordat het gebied moeilijk bereikbaar is met voertuigen, heeft de brandweer een verkenning te voet gedaan.

Na enige tijd is de brand vanzelf uitgegaan en waren geen vlammen en rook meer te zien. Om meer informatie te krijgen over aard en omvang van de brand, werd drone Argus gealarmeerd.

Verhoogde temperatuur

Na twee vluchten had de Officier van Dienst voldoende informatie over de brand. Hoewel er geen vlammen meer te zien waren, constateerde de warmtebeeldcamera die onder Argus hangt, nog een tiental plekken met een verhoogde temperatuur. In overleg met de boswachter heeft de brandweer besloten om donderdagochtend nog een controlevlucht met drone Argus uit te voeren.

Donker

De natuurbrand vond plaats in het donker, in een groot natuurgebied dat slecht bereikbaar is ter voet en met voertuigen. Mogelijke brandhaarden zijn hierdoor moeilijk te vinden, al helemaal als er geen vlammen of rook meer te zien zijn. Door de inzet van Argus konden ze in het zeer moeilijk bereikbare gebied snel de hotspots waarnemen.

"Voor ons is dit cruciale extra informatie die we vanuit de lucht hebben gekregen. Zonder Argus hadden we dit beeld niet kunnen krijgen", vertelt Martijn Zagwijn, dronepiloot bij Brandweer Twente.

24 uur per dag

Argus is de eerste brandweerdrone die 24 uur per dag mag vliegen. Brandweer Twente heeft al enige tijd en onder voorwaarden, wettelijk de ruimte om drones in te zetten. Zo werd bijvoorbeeld de drone ook ingezet bij de langdurige brand bij Twence afgelopen zomer. In eerste instantie had het droneteam alleen toestemming om bij daglicht te vliegen, maar nu dus ook tijdens de avond- en nachturen. Het droneteam van Brandweer Twente heeft hier in de afgelopen weken de benodigde trainingen voor afgerond.

Om te mogen vliegen in het donker gelden strengere en aanvullende eisen. Je hebt bijvoorbeeld te maken met beperkter zicht. Daarom moeten extra checks gedaan worden en zijn procedures aangepast. Ook heeft het droneteam een aantal nachtvluchten bij verschillende scenario's moeten uitvoeren. Nu dit alles is afgerond is het team 24 uur per dag operationeel inzetbaar. "De inzet van in het Haaksbergerveen was onze primeur. We zijn blij dat we nu niet alleen overdag, maar 24 uur per dag onze collega's kunnen ondersteunen", besluit piloot Martijn Zagwijn van Brandweer Twente.

Meer berichten