Roelof Wassens: "In Denemarken is dit weekend een Europese show. Daar gaan veel fokkers naartoe. Ik denk dat we daardoor zo'n honderd dieren minder hebben in Haaksbergen, maar dat nemen we op de koop toe."
Roelof Wassens: "In Denemarken is dit weekend een Europese show. Daar gaan veel fokkers naartoe. Ik denk dat we daardoor zo'n honderd dieren minder hebben in Haaksbergen, maar dat nemen we op de koop toe."

Nut en Sport wil de vogelgriep voor zijn met vroege show

HAAKSBERGEN - De kleindierenshow van Nut en Sport is dit jaar in november. En dat is opmerkelijk. Het evenement in De Bouwmeester was immers altijd in januari. Maar de vereniging uit Haaksbergen wil geen risico meer lopen. In de afgelopen vier jaar ging de show drie keer niet door vanwege vogelgriep. Nut en Sport wil de vogelgriep nu voor zijn. Daarom is de show al op 9, 10 en 11 november. "Dit doen we niet eenmalig. Onze show is in de toekomst ook in november", zegt secretaris Roelof Wassens.

Leden van Nut en Sport beleven plezier aan het verzorgen en fokken van dieren zoals konijnen en hoenders. Wassens incluis. Hij fokt met het kippenras cochin. Veel diereneigenaren vinden het ook leuk met hun dieren te exposeren. In Haaksbergen kon dat altijd in januari. De expositie van Nut en Sport was jaarlijks enkele weken na de jaarwisseling.

Vogelgriep
Nooit was er reden de tentoonstelling te verschuiven. Maar die noodzaak is er nu wel. De vogelgriep gooide meerdere keren roet in het eten. De show werd in de afgelopen vier jaar drie keer afgelast. In 2015, 2017 en 2018 ging er een streep door het evenement. Elk jaar werden de nodige voorbereidingen getroffen, maar alleen in 2016 konden de dieren naar de evenementenhal gebracht worden. In de andere drie jaren gold een vervoersverbod vanwege de vogelgriep. Die kan volgens de Haaksbergenaar niet los worden gezien van de vogeltrek. Vogels uit het noorden van Europa brengen volgens hem de ziekte mee naar Nederland als ze hier overwinteren. "De vogelgriep openbaart zich bijna elk jaar na de vogeltrek. Die is al begonnen, maar er is nog geen vogelgriep vastgesteld. Dat zal later dit jaar of begin volgend jaar gebeuren. Ik vrees dat we elk jaar met de vogelgriep geconfronteerd worden. Wij konden niet meer het risico nemen om opnieuw in januari een show te houden. Daarom hebben we besloten onze tentoonstelling te verplaatsen naar een weekend waarin nog geen vervoersverbod van kracht is."

Deense concurrentie
Fokkers beginnen te morren als er elk jaar een streep door de expositie gaat. "Zij willen graag hun dieren laten zien. In hun hobby hebben ze veel tijd gestoken. Het is dan heel vervelend als een show niet door kan gaan." Na de afgelasting begin dit jaar besloot de clubleiding het over een andere boeg te gooien. Het bestuur ging op zoek naar een ander weekend. Maar dat was geen sinecure. Ook andere verenigingen houden tentoonstellingen. Bovendien worden meer clubs met hetzelfde probleem als Nut en Sport geconfronteerd. "Door de vogelgriep zijn ook andere verenigingen gaan schuiven met de data. Ze willen allemaal naar voren." Nut en Sport koos voor het tweede weekeinde in november. Er is weliswaar concurrentie van een andere expositie, maar dat moeten de Haaksbergenaren op de koop toenemen. "In Denemarken is een Europese show. Daar gaan veel fokkers naartoe. Ook leden van onze vereniging. Ik denk dat we daardoor zo'n honderd dieren minder hebben in Haaksbergen", weet Wassens, die op zo'n 560 dieren rekent in De Bouwmeester.

'Steeds meer samen'
Wassens vindt het jammer dat er minder dieren bekeken kunnen worden. "Maar nietsdoen was geen optie. We moesten schuiven met de datum. Het is natuurlijk wel een gok zo'n verschuiving." Concurrentie in de regio is er volgens hem niet komend weekend. "In Vriezenveen is de show ook in het tweede weekeinde van november, maar daar houden ze de expositie om de twee jaar. Dit jaar slaat Vriezenveen over." Nut en Sport wil de concurrentie met die plaats volgend jaar ontlopen. De club uit Haaksbergen heeft de data voor 2019 al vastgelegd. "Dan houden wij onze show in het weekeinde van 15 november." Wassens verwacht dat in de toekomst meer tentoonstellingen verschoven gaan worden. Hij constateert steeds minder interesse in het fokken en exposeren van dieren. Steeds meer clubs trekken daarom samen op. "Diepenheim en Goor bijvoorbeeld houden de show al samen. Borculo is zelfs gestopt met de eigen show. Wij hebben momenteel ruim tachtig leden. Dat is een stabiel aantal, maar de club vergrijst wel."

Wanneer?
De expositie in De Bouwmeester is vrijdag 9 november van 20.30 tot 23.00 uur, zaterdag 10 november van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 11 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten