Foto:

15 jubilarissen samen al 587 jaar lid bij Zij-Actief

Haaksbergen - Het leek erg op een normale bijeenkomst die vereniging Zij-Actief wel vaker heeft. Een optreden van LineDancers en er werd gebak gegeten. Totdat familieleden van vijftien Zij-Actiefers ineens binnenkwamen met een roos en vervolgens één voor één, een speech afstaken.

''Het werd toch eens hoog tijd om deze leden te eren en te bedanken voor de jarenlange gezellige en informatieve avonden bij de vereniging. Wat als een normale avond begon met een optreden van de LineDancers uit Hengevelde, liep uit op een hilarische avond met een lach en een traan'', aldus bestuurslid Mathilde Hemel. ''Veel vrouwen zijn al lang lid van onze vereniging en verdienen het om een keer in het zonnetje gezet te worden.''

Het oudste lid is Anneke van 86; ze is inmiddels al 52 jaar lid van Zij-Actief. ''Zelf noemt ze de vereniging nog KPO, omdat dit onze oude naam was'', lacht Mathilde.

''Om de speciale avond te kunnen delen, is in het geheim de familie uitgenodigd. Een hele opgave voor twee leden van het bestuur als je nagaat dat lang niet iedereen van deze oudere generatie een mobiel heeft. Maar het besef om dit speciale moment met speciale mensen te kunnen delen was heel bijzonder. 'Hoe heb je dit zo goed geheim kunnen houden!' 'Oh wat mooi!!' en 'Zat jij ook in het complot?' waren veel voorkomende reacties'', vertelt Mathilde lachend. De leden die werden gehuldigd zitten inmiddels tussen de 24 en 52 jaar bij de vereniging.

Vereniging Zij-Actief is begonnen in 1929 aan de keukentafel met een aantal boerendames, die het samen hadden over 'hoe moet je koeien melken en hoe kan ik mijn boerderij, man en gezin onderhouden?'

Langzamerhand is de vereniging veranderd naar een gezelligheidsvereniging. Inmiddels bestaat Zij-Actief niet meer uit enkel boerenvrouwen, maar is iedereen welkom.

Iedere maand houden de vrouwen een educatieve en gezellige avond. Zo zijn er avonden waarop ze leren hoe men suikerziekte kunt herkennen, maar ook gezellige activiteiten zoals een winterwandeling of pannenkoeken bakken, tijdens de jaarlijkse De Boer op in Haaksbergen.

Mathilde; ''Waar het 'vroeger' nog ging over hoe de koeien gemolken moesten worden, gaat het inmiddels over 3D-brillen, internet en plaatselijke veranderende wet- regelgeving.Uiteraard is het ook een manier om gezellig bij elkaar te komen en om de dagelijkse ritme te ontsnappen. We zijn inmiddels echt een vriendengroep, we doen zoveel leuke dingen'', vertelt Mathilde. ''Het is ook zeker geen club voor oude vrouwen die stilzitten. De vrouwen zijn nog erg betrokken bij de actualiteit. Misschien nog wel meer dan jongere vrouwen. Iedereen mag langskomen, trek die pantoffels uit, schoenen aan en kom langs.''

Aanmelden of meer informatie van Zij-Actief kan bellen met A. Goering via het telefoonnummer 053 - 57 40 276.

Meer berichten