Daniël Mouthaan speelt op 27 oktober een muzikale thuiswedstrijd in theater De Kappen. Foto: Marita Stegging
Daniël Mouthaan speelt op 27 oktober een muzikale thuiswedstrijd in theater De Kappen. Foto: Marita Stegging (Foto: Picasa)

Thuiswedstrijd Daniël Mouthaan: 'Een enorme uitdaging om ineens country te spelen'

Haaksbergen - Het was even keihard werken toen hij recent werd gepolst of hij zou kunnen invallen tijdens de theatershow Nashville Night. Voor slechts enkele optredens. Maar laat nou net een van die optredens plaatshebben in zijn woonplaats Haaksbergen. Vandaar dat gitarist Daniël Mouthaan zaterdag 27 oktober live in actie komt in theater De Kappen. Met een muziekstijl die relatief nieuw voor hem is. "Maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter."

Hij loopt intussen aardig wat jaartjes mee in het vaderlandse muziekcircuit en kent het klappen van de zweep onderhand dan ook wel. Nadat hij voorheen met Fasten Your Seatbelts discotheken door het hele land aandeed, tourt hij momenteel met de bekende formatie PPM langs feesttenten en bedrijfsfeesten. De Haaksbergenaar speelde bovendien jarenlang in de band van Berget Lewis en ging op pad met onder anderen Edsilia Rombley, Alain Clark, Jeroen van der Boom en plaatsgenoot Thomas Berge.
Hij is het dus wel gewend dat het er wat muziekstijl betreft gevarieerd aan toe kan gaan. Maar country is toch wel even wat anders. "Een hele specifieke muziekstijl. Thuis speel ik het weleens. Gewoon omdat ik het leuk vind. Maar live heb er eigenlijk geen ervaring mee. Juist omdat het niet in je routine zit, is het daardoor extra hard werken. Maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter."

Maar de Haaksbergenaar, afgestudeerd aan het conservatorium, zei meteen ja. "Alleen had ik slechts een middag en een avond om alles in te studeren. Een fikse klus. Vooral omdat country vandaag de dag allang geen drie-akkoordenliedjes meer zijn. Integendeel zelfs. Al maakt het dat juist erg leuk om te doen. En uiteraard heel leerzaam."

De band, die tijdens de theatershow de twee zangeressen begeleidt, bestaat uit louter geroutineerde professionele musici. Mouthaan maakte jarenlang ook deel uit van dit circuit. "Tot ik jaren geleden een hernia kreeg en een tijdje niet kon optreden. Ik heb daarna nog wel getourd met onder anderen Alain Clark en Van der Boom, maar dan raak je toch wat uit beeld. Wellicht dat ik via deze show weer wat vaker met diverse artiesten op pad kan. Al moet het vanzelfsprekend wel in te passen zijn met de optredens met PPM."

In de show draait het om het Bluebird Café in Nashville. "Feitelijk is het niet meer dan een klein onooglijk cafeetje", vertelt Leon Priest.

Priest is pianist en muzikaal leider van Nashville Night. "Als je ervoor staat denk je: is dit het nou? Maar het is een regelrecht begrip in de countrywereld: een scene die immens groot is in de VS. Vertegenwoordigers van platenmaatschappijen komen er regelmatig binnenlopen, op zoek naar nieuw talent. Zodoende betekende het Bluebird Café de doorbraak voor heel wat Amerikaanse countrygrootheden."

Een van de blikvangers van de show is de Amerikaanse zangeres Jordyn Mallory. "We spelen wat nummers van haar", vertelt Daniël Mouthaan. "Maar ook staan er heel wat countryklassiekers op het repertoire die avond. 'Jolene', 'I will allways love you', nummers die het publiek stuk voor stuk kent. Bovendien spelen we veel hedendaagse country van onder meer Rascal Flatts, een favoriete band van mij. Daarbij kan het er stevig aan toe gaan."
In totaal doet Mouthaan slechts drie optredens mee. "Waarvan tot mijn verrassing dus een in De Kappen. Dat eerste optreden was overigens best even zweten. Maar ach, haha, ik heb nog een hele show om de nummers nog wat beter onder de knie te krijgen. Zonder dollen: zo'n thuiswedstrijd is altijd extra leuk."

Het optreden in De Kappen begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur. Voor meer informatie kijk op www.dekappen.nl

Meer berichten