Haaksbergenaren ruimen zwerfafval op onder aanvoering van Tanja Lammers

HAAKSBERGEN - Een groep enthousiaste Haaksbergenaren trekt zaterdag 13 oktober de natuur in om daar zwerfafval op te ruimen. Initiatiefneemster Tanja Lammers stoorde zich aan alle troep in de Haaksbergse natuur. Ze liet het er niet bij zitten, plaatste een oproep op Facebook en wist al snel medestanders te vinden. Samen met Natuurmonumenten zette ze de actie verder op touw.

"Met mijn hond ben ik regelmatig in de Haaksbergse natuur te vinden", vertelt Lammers. "Het stoort me dan om te zien wat mensen allemaal achterlaten. Dus besloot ik er wat aan te doen." Lammers plaatste een bericht op Facebook en kreeg al snel 23 mensen bij elkaar. Daarnaast benaderde ze Natuurmonumenten. Die zorgden voor de benodigde vergunningen en regelden de verzekering van de vrijwilligers. Wie wil meehelpen kan zich uiterlijk woensdag 10 oktober aanmelden bij Tanja Lammers via temlammers@yahoo.com.

Mee naar huis

Natuurmonumenten en de gemeente Haaksbergen zijn blij met de spontane actie van Lammers. "Een geweldig initiatief", aldus Rob Bruinink van de gemeente. "Natuurmonumenten stelt hiervoor graag haar gebieden beschikbaar. Misschien stimuleert deze actie andere bezoekers om zelf ook meer alert te zijn op zwerfafval in de natuur. We hopen dat deze actie helpt mensen te overtuigen hun afval voortaan mee naar huis te nemen."

Gereedschap

Wethouder Arja ten Thije komt zaterdag ook langs: "Zulke enthousiaste acties zijn fantastisch", vertelt ze. "We willen met elkaar van Haaksbergen een schoon dorp maken. Daar past geen afval in de natuur bij. Helaas is het nog steeds zo dat mensen niet het fatsoen hebben om het mee naar huis te nemen. Dan is het mooi om zo'n actie tot stand te zien komen. Wij stellen dan ook graag gereedschap beschikbaar voor deze opruimactie."

Snoeproutes

Ten Thije wil de komende jaren zwerfafval structureler aanpakken. "We zijn aan het kijken op welke andere manieren we het zwerfafval kunnen terugdringen. Mogelijk kunnen we samen met de Haaksbergse scholen de zogeheten 'snoeproutes' aanpakken." Daarmee doelt Ten Thije op de routes tussen scholen en supermarkten en waarlangs de snoepende jeugd vaak afval achterlaat. "In andere gemeenten wordt samen met winkeliers een plan gemaakt om het centrumgebied opgeruimder te krijgen. Dat zou hier dus ook prima kunnen." 

Meer berichten