De organisatie van de kunstmarkt: Yvonne Korshuize, Peter Hannink, Jolanda Bouwmeesters en Erik Loman. Eigen foto.
De organisatie van de kunstmarkt: Yvonne Korshuize, Peter Hannink, Jolanda Bouwmeesters en Erik Loman. Eigen foto. (Foto: )

Honderden kramen op Haaksbergse kunstmarkt

Het dorpshart van Haaksbergen is zaterdag 4 augustus het decor van een grote kunstmarkt. De organisatie heeft ruim honderd kunstenaars gestrikt. Opvallend: er is komende zaterdag ook kunst uit Rusland en Nicaragua te bewonderen in de centrumstraten.

Haaksbergen - De kunstmarkt van Haaksbergen mag zich verheugen in een grote populariteit. Veel kunstenaars willen jaarlijks graag hun werken laten zien op de eerste zaterdag in augustus. De kunstmarkt in deze plaats trekt elk jaar vele honderden belangstellenden. Maar enkele jaren geleden kwam er een kink in de kabel. De opheffing van stichting Centrummanagement Haaksbergen had de nodige gevolgen. "We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken om de kunstmarkt niet verloren te laten gaan. Daarvoor moesten we op zoek naar sponsoren", zegt medeorganisator Erik Loman van de kunstmarkt.

De verplichte afdracht van ondernemers in de zogeheten BIZ voor centrumactiviteiten kwam immers te vervallen. In samenwerking met de Haaksbergse Ondernemers Vereniging (HOV), de gemeente en sponsoren werd een doorstart gemaakt. "Een evenement als de kunstmarkt mag niet verloren gaan. We hebben hier meer dan honderd kunstenaars. Ook is er weer straattheater", legt Loman uit.

Voor de organisatie van de kunstmarkt werd de stichting Art4More opgericht. Die bestaat uit Yvonne Korshuize, Peter Hannink, Jolanda Bouwmeesters en Erik Loman. De stichting verwacht niet dat de kunstmarkt in de toekomst nog veel verder zal groeien. Loman en de mede-organisatoren vinden ruim honderd kramen voldoende. Dit jaar is er meer werk uit het buitenland te zien. Kunstenaars uit Duitsland waren er al de afgelopen jaren, maar ditmaal zijn er ook kunstwerken uit andere landen te bewonderen.

"Er is ook Russische kunst. Er komen één of twee Russen. Er is nageschilderd werk van oude meesters te zien", aldus Loman.

Ook nieuw is kunst uit Midden-Amerika. "Een vertegenwoordiger van een kunstenaar uit Nicaragua heeft keramiek meegenomen. De kunstenaar uit dat land zelf is er niet."

De organisatie van de Haaksbergse kunstmarkt werkt samen met een groep leerlingen van Het Assink Lyceum. Zij helpen mee met de organisatie. Daarvoor mogen ze op de kunstmarkt uitleg geven over hun project voor China. Ook met de organisatie van Muziek bij De Buren wordt samengewerkt. "Dat evenement is op 9 december. Er zijn dan optredens in huiskamers. Als opwarmertje wordt op de kunstmarkt een huiskamer neergezet waarin bezoekers naar een optreden kunnen luisteren."

Loman juicht de samenwerking tussen organisaties van verschillende evenementen toe. "Muziek bij De Buren is vernieuwend. We kunnen elkaar voorthelpen."

Kunstmarkt bezoeken

De kunstmarkt op zaterdag 4 augustus is van 10.00 tot 12.00 uur. Het straattheater begint om 12.00 uur.

Meer berichten