Foto:

MST over kanker: 'Kunnen ze inderdaad steeds meer?'

Enschede - In 2017 kregen in het MST ongeveer 2.000 mensen de diagnose kanker. De verwachting is dat het aantal nieuwe kankerpatiënten de komende jaren blijft stijgen. Dat komt door de vergrijzing: ouderdom is een grote risicofactor voor het ontstaan van kanker. Maar ook onze leefstijl speelt mee; onder andere roken en overgewicht vergroten de kans op kanker. Wat kun je zelf doen om deze ziekte te voorkomen? En wat doen artsen? Belangrijke kwesties die het Enschedese ziekenhuis tijdens de Medische Publieksacademie Twente 'Kanker te lijf' op dinsdag 5 juni op de kaart heeft gezet.

Wat is een tumor? Hoe ontstaat verkeerde celdeling? In hoeverre kun je spreken van 'eigen schuld' of 'domme pech'? Ondanks dat iedereen de gevolgen van kanker kent, weten we opvallend weinig van over deze ziekte en zijn deze simpele vragen heel lastig te beantwoorden. Reden dat MST deze ziekte tijdens de publieksacademie 'Kanker te lijf' op de kaart heeft gezet. Artsen spraken met ruim 200 belangstellenden over kanker; over behandelingen, kansen, risico's, feiten en fabels en preventie. Ook dat laatste is belangrijk, stelt gynaecologisch oncoloog Nathalie Reesink: "Behandelingen zijn prachtig en noodzakelijk, maar niets heeft zoveel effect als het voorkomen van kanker."

Kanker is nog steeds vaak een dodelijke ziekte. Toch horen we vaak de volgende opmerking als iemand zegt dat hij, of iemand in zijn familie, kanker heeft: 'Ze kunnen zoveel tegenwoordig!' Kunnen 'ze', de artsen, echt zoveel tegenwoordig? Ook die vraag beantwoordden de vijf specialisten van MST tijdens de Publieksacademie Kanker te lijf. Het antwoord is ja én nee!

"We kunnen meer dan vroeger", stelt internist Machteld Wymenga. "In de loop der jaren genezen er meer mensen van kanker en de kans op overleven wordt ook groter." Maar er is ook een andere kant van de medaille: artsen kunnen niet alles. "De verschillen in soorten zijn enorm en dat maakt veel uit voor je kansen."

Genezing is nog lang niet altijd goed voorspelbaar, ondanks alle kennis die er is. Borstkanker manifesteert en ontwikkelt zich bijvoorbeeld bij iedereen anders. Hetzelfde geldt voor darm- en longkanker. Internist Leonie Mekenkamp: "Bij kanker is er bovendien meer dan de overlevingswinst in maanden; ook de kwaliteit van leven en het doel van de patiënt spelen een belangrijke rol."
Gelukkig neemt de kennis over de ziekte toe, gaan de ontwikkelingen van kankerzorg snel en kan de patiënt steeds meer op maat behandeld worden. MST zet kennis en expertise op gebied van kanker in voor de hele regio. Zo behandelt MST voor de hele regio mensen met melanomen, alvleesklierkanker en worden bestralingen voor de hele regio in het Enschedese ziekenhuis gedaan.

Meer berichten