Gejo Wassink ringt alle oehoes in de wijde omtrek

Enschede/Hengelo/Lievelde - Het oehoepaar dat broedt op het terrein van Twence, op de grens van Hengelo en Enschede, heeft opnieuw een nest met vier jongen grootgebracht. Dit is alweer het vierde jaar op rij dat er binnenkort vier jonge oehoes uitvliegen. De grootste uil ter wereld komt in Nederland maar weinig voor. In 2008 waren er in Twente nog geen oehoes waargenomen, maar inmiddels groeit het nageslacht gestaag.

We vroegen Gejo Wassink van de Oehoewerkgroep Nederland (OWN) waar de oehoes die hier al jaren geboren blijven. Wassink ringt alle oehoes die in Nederland en een deel van westelijk Duitsland geboren worden, alleen in Limburg is een andere ringer actief.

150 kilometer verderop

"Waar de jonge oehoes van Twence blijven is onbekend, omdat we nog geen terugmelding hebben. Wel hebben we met satellietzenders onderzoek gedaan naar 14 andere jonge oehoes. Daaruit bleek dat de jonge dieren medio september het geboortegebied verlaten en een lange trektocht maken. Uiteindelijk kunnen ze wel 150 kilometer verderop terechtkomen, alwaar ze dan op zoek gaan naar een eigen broedgebied."

Twee paartjes

In Twente broeden nu twee paartjes, in Winterswijk drie en op de Veluwe twee. De rest van de Nederlandse oehoes, zo'n twintig paartjes, zit in Limburg en Noord-Brabant. Om verstoring te voorkomen, wil Wassink niet zeggen waar dat andere Twentse oehoepaar zit: "Het zou kunnen dat hier een jong van Twence bij betrokken is, maar evengoed kunnen het twee oehoes zijn die van verder weg komen."

Reizende oehoe

Een jonge oehoe, geboren in de groeve in Winterswijk, heeft een partner gevonden net over de grens in Duitsland. "Dat had ook best bij Twence kunnen zijn", vertelt de eigenaar en naamgever van Wassink Natuurprojecten. "Dat toont aan dat oehoes uit verschillende regio's kunnen elkaar vinden en samen een nieuw gebied kunnen bezetten. Wat ook vaak gebeurt is dat zo'n reizende oehoe een plek bezet van een oehoe die is doodgegaan. We hebben al vaak meegemaakt dat een van beide ouder-oehoes dood gevonden werd. Maar het volgende voorjaar werd er weer gewoon gebroed en was er dus een nieuwe oehoe verschenen."

'De heuvels trekken oehoes aan'

Gejo Wassink: "Aan de hand van zender- en ringonderzoek zijn we te weten gekomen dat minimaal twee jongen, die geboren waren bij Winterswijk, tijdens hun trektocht op het terrein van Twence in Enschede zijn geweest. De heuvels bij het bedrijf lokken dus oehoes aan. Bij Twence hebben we tot twee keer toe ook een dode, volwassen oehoe gevonden. We vermoeden dat de broedvogels indringers stevig aanpakken, met misschien dus de dood van de broedvogel tot gevolg. Let wel dit is onze hypothese, dat kunnen we niet bewijzen."

Lokroep

Een partner vinden oehoes door in dat gebied actief te gaan roepen, vertelt Wassink: "Dat gebeurt met name vanaf eind januari tot in februari. Zo lokken ze dus een vrouwtje dat de roep van kilometers ver kan horen. Andersom kunnen vrouwtjes ook roepen."

Meer berichten