Bart ten Bruggencate geeft uitleg aan schoolkinderen in de Haaksbergse synagoge.
Bart ten Bruggencate geeft uitleg aan schoolkinderen in de Haaksbergse synagoge.

Met Anne Frank in gedachten de toekomst tegemoet

Onbekend maakt onbemind. Dat gezegde gaat nog steeds op. Helaas blijkt elke dag opnieuw dat werken aan meer onderling begrip in onze samenleving hard nodig is. De Haaksbergse Stichting Anne Frankproject hoopt hieraan een waardevolle bijdrage te leveren. Door de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in contact te brengen met andere culturen, godsdiensten en ons aangrijpende verleden.

Haaksbergen - "De overeenkomsten tussen deze mensen willen we graag benadrukken. We denken dat onze Haaksbergse kinderen daardoor elkaar en ook mensen uit andere landen beter zullen begrijpen. Dat zij op hun manier later mogen bijdragen aan een multiculturele samenleving, met respect voor ieders overtuiging en waarden. Kortom: mensen met een 'open mind' mogen worden", aldus Harry Mensink namens de stichting.

Ook dit jaar doen de meeste basisscholen weer mee met het project. Dat is alleen mogelijk dankzij de enthousiaste medewerking van de leraren op de scholen. Tal van audiovisuele en interactieve producties worden aangeboden, info wordt opgezocht op internet. Mensink: "Leerlingen kunnen aan de slag met zelfontworpen leskisten met informatie over onder meer Betsie Frankenhuis, onze 'Haaksbergse Anne Frank'. Door het grote aanbod aan materialen kunnen groepjes kinderen hun eigen tentoonstelling samenstellen en zelf fungeren als rondleiders voor de leerlingen uit de middenbouw of hun belangstellende ouders. Deze activiteiten op school zijn een prima voorbereiding op de bezoekochtend. In de weken van 9 en 23 april brengen schoolkinderen bezoekjes aan de synagoge, de moskee en de Pancratiuskerk. Hier worden ze hartelijk ontvangen door onze onmisbare vrijwilligers, die hen rondleiden, allerlei wetenswaardigheden vertellen en activiteiten ondernemen."

Naast het bezoek aan de gebedshuizen kunnen de leraren nog aan aantal andere activiteiten met hun groep ondernemen, zoals een bezoek brengen aan het kerkhof aan de Enschedesestraat om bloemen te leggen op het geadopteerde oorlogsgraf van een geallieerde vlieger en verzamelaar Ruud Buunk uitnodigen op school. Ook kunnen leerlingen een wandeling ondernemen langs plekken die verband houden met gebeurtenissen of personen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de in het plaveisel aangebrachte Stolpersteine voor de vermoorde Joodse Haaksbergenaren.

Meer info:

annefrank-project.nl

Meer berichten