Gert-Jan Vonkeman: "Op de middelbare school is door het vak maatschappijleer belangstelling voor de politiek ontstaan. Na het afronden van mijn studie begin jaren 90 heeft dit geleid tot het lidmaatschap van D66."
Gert-Jan Vonkeman: "Op de middelbare school is door het vak maatschappijleer belangstelling voor de politiek ontstaan. Na het afronden van mijn studie begin jaren 90 heeft dit geleid tot het lidmaatschap van D66."

Gert-Jan Vonkeman (D66): 'We moéten samenwerken'

De lijsttrekkers voor de verkiezingen van 21 maart stellen zich voor in deze krant. Deze week is het de beurt aan Gert-Jan Vonkeman (50), lijsttrekker voor D66. Vonkeman is geboren in Enschede, hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is nu één periode raadslid in Haaksbergen. D66 zit met wethouder Van Spiegel in het gemeentebestuur.

Waarom bent u de politiek ingegaan? "Op de middelbare school is door het vak maatschappijleer belangstelling voor de politiek ontstaan. Na het afronden van mijn studie begin jaren negentig heeft dit geleid tot het lidmaatschap van D66. Sindsdien heb ik de gemeentelijke politiek gevolgd, omdat ik weet welke invloed politieke besluiten hebben op inwoners."

Als u één ding in Haaksbergen direct zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn? "Voor het realiseren van de zes ambities in de 'Visie Haaksbergen 2030' is samenwerking hard nodig. Het wordt tijd dat alle gemeenten in Twente achter de 'Agenda voor Twente' gaan staan. Enkele van deze ambities zijn dat Haaksbergen een bruisende dorpstad moet worden met een hoog niveau aan voorzieningen, dat de sociale verbondenheid met aandacht voor alle leeftijden moet worden bestendigd, dat er moet worden ingezet op samenhang en verbinding met de twee kerkdorpen en dat we natuurschoon daadkrachtig moeten koesteren."

Waar wilt u over vier jaar met trots op terug kunnen kijken? "Dat de punten in het verkiezingsprogramma van D66 zijn gerealiseerd. Dat kan natuurlijk het best met een college dat ons programma uitvoert. Wij sluiten op voorhand geen partijen uit. Het beleid van de afgelopen jaren dient wat ons betreft te worden voortgezet."

Wat is voor u het mooiste stukje Haaksbergen en waarom? "De Steenbroak Es. Nu nog een kale vlakte, maar door wijkraad Veldmaat en bewoners wordt hier op braakliggende grond een stukje nieuwe natuur gerealiseerd. Prachtig om hier met een ommetje vanuit huis naartoe te lopen."

Hoe komt u los van werk en politiek? "Met geocaching, een sport waarbij we met het gezin, met behulp van coördinaten, een zogenaamde 'cache' (verstopplaats) moeten vinden. Deze liggen overal ter wereld. In Haaksbergen en omgeving liggen ze ook verstopt en zo komen we binnen de gemeente op plekken waar we nog niet eerder zijn geweest. In het buitenland gaan we ook iedere vakantie op zoek."

Vonkeman was eerder woonachtig in Neede. Hij was daar voorzitter van de plaatselijke D66 afdeling en na de gemeentelijke herindeling van de afdeling Berkelland. In het dagelijks leven heeft hij als zelfstandige een Arbeidsdeskundig / Sociaal Bedrijfskundig Adviesbureau.

Meer berichten