"Ik heb er super veel zin in", lacht Bo Slotman bij vertrek op Schiphol. Rechts Job Geerdink.
"Ik heb er super veel zin in", lacht Bo Slotman bij vertrek op Schiphol. Rechts Job Geerdink.

Haaksbergse Bo Slotman (19) tien weken naar Oeganda

Bo Slotman en Job Geerdink, twee studenten van de opleiding Mbo-Verpleegkundige van ROC van Twente, zijn vrijdag vertrokken voor een stage van tien weken in Oeganda. Bo van 19 uit Haaksbergen en de 21-jarige Job uit Winterswijk gaan er aan de slag met ondervoede kinderen bij de Stichting Be More.

Haaksbergen - Deze stage is uniek, omdat mbo-studenten van deze opleiding normaliter hun praktijkperiode niet buiten Europa doorbrengen. Dit in tegenstelling tot een hbo- of wo-student. Het ten Hag Supportfonds beloonde onlangs echter een aantal excellente studenten van ROC van Twente met een beurs. Dit fonds biedt jong talent de kans in het buitenland kennis en ervaring op te doen om daarmee uiteindelijk het Twentse bedrijfsleven te versterken.

Stagecoördinator Marga Scholten legt uit waarom de keus op Oeganda viel: "Via ons eigen netwerk kwamen we in contact met iemand die al bij de Stichting Be More in Oeganda stage gelopen had en er veel had geleerd en een zinvolle bijdrage had geleverd. Daar waren we van onder de indruk en zo is het balletje verder gaan rollen."

Uit de dertig enthousiaste studenten werden na een strenge selectieprocedure Job en Bo gekozen. In hun motivatiebrief en -gesprek hadden ze aangetoond sterk in hun schoenen te staan, enorm gemotiveerd te zijn en de kracht van hun opleiding in een ontwikkelingsland te onderkennen. Ter voorbereiding op hun reis verdiepten de twee zich in de omgangsvormen, cultuur en gebruiken van Oeganda. "Wij weten nu wat de normen en waarden in Oeganda zijn. Zo mag je als vrouw niet je knieën laten zien en is roken volgens de wet verboden", vertelt Job.

Meer berichten