Lions Haaksbergen zagen veiliger na cursus

Haaksbergen - De Lionsclub Haaksbergen zaagt al enige jaren bomen voor de eigen houtactie. Het bericht eerder dit jaar van het overlijden van een particuliere zager in Emmen leidde tot het idee om met enkele leden een professionele cursus in Arnhem te volgen. Inmiddels hebben acht leden het Certificaat Basiszaagvaardigheden ontvangen.

Na het noodlottige ongeluk in januari 2017 heeft Staatsbosbeheer (SBB) alle contracten met particuliere boskappers opgezegd. SBB vond het risico te groot en koos voor een andere manier om particulieren te laten profiteren van gekapt hout. Voor de Lionsclub Haaksbergen was het voorval de aanleiding om de veiligheid rondom hun eigen houtactie nog eens goed te bekijken. Dit gebeurde met medewerking en welwillende ondersteuning van adviesbureau Eelerwoude. Het besluit werd genomen om een professionele zaagcursus te volgen bij IPC Groene Ruimte, Praktijkcentrum voor Vakmensen in Arnhem. De cursus gaat over het veilig bedienen en onderhouden van de motorzaag, over de eigen veiligheid en die van anderen, over het korten van liggend hout en het vellen van eenvoudige bomen.

De houtactie van de Lions snijdt absoluut hout: het is een vorm van natuurbeheer in de bossen van de Diaconie in Haaksbergen. Het hout wordt gezaagd, gekloofd, gedroogd, aan huis bezorgd en gestapeld voor 75 euro per kuub. De opbrengst is voor een goed doel, de afgelopen jaren is dat de Voedselbank. Info: haaksbergen.lions.nl

Meer berichten
Shopbox