Opnieuw record bij Verlichte Optocht

Het is een niet meer weg te denken traditie in Buurse. Een week voor carnaval is het kerkdorp het decor van een verlichte carnavalsoptocht. Komende zaterdagavond 18 februari is het weer zover. De negende verlichte carnavalsoptocht staat op de rol. Opnieuw wordt een record verbroken. "We hebben 53 praalwagens en loopgroepen. Dat is er één meer dan vorig jaar. We dachten een jaar geleden dat we met 52 deelnemers aan het maximum zaten. Maar nog één erbij is haalbaar. Meer kan echter niet", zegt woordvoerder Tijs Bakker van de organisatie Verlichte Optocht Buurse (VOB)

BUURSE - Met meer praalwagens en loopgroepen zou de optocht kunnen vastlopen. Op een opstopping ziet niemand te wachten. Dat wil VOB voorkomen. De verlichte carnavalsoptocht begon ooit kleinschalig. "Met 23 praalwagens en loopgroepen. Een jaar later waren dat er veertig. Inmiddels zitten we dus boven de vijftig. Groter zal het ook niet worden. Simpelweg omdat er geen plek voor is", zegt Bakker. Kiezen voor een groter parcours is geen optie. Het bonte gezelschap moet langs de huizen in Buurse. In de bebouwde kom staan de meeste toeschouwers. "We kunnen nooit een precies toeschouwersaantal geven. Wij letten op de wagens. Maar ik schat dat er tussen de 1.500 en 2.500 bezoekers zullen zijn. Die waren er de laatste jaren ook. Vorig jaar hadden we aanvankelijk lichte regen. Bij de opstelling van de wagens regende het iets. Maar even later tijdens de optocht was het droog. We zijn natuurlijk afhankelijk van het weer. De weersvooruitzichten voor zaterdagavond zijn goed", weet Bakker. De deelnemers aan de optocht komen niet alleen uit Buurse en Haaksbergen. Opvallend is de grote hoeveelheid inschrijvingen uit de Achterhoek. Er zijn aanmeldingen uit onder meer Beltrum, Hengelo (G), Rietmolen, Neede en Rekken. "Wat zaterdag het meest opvallend zal zijn? De supportersvereniging uit Neede gaat voor een grote sfeeractie zorgen. Dat belooft iets moois te worden. Nee, ik zeg niet wat ze gaan doen. Dan is de verrassing weg", zegt Bakker. De Boerenkapel van Crescendo is eveneens van de partij. Zij zorgen voor een vrolijke noot. Ook duiken midden in de optocht de zogeheten Klingelbuul'n op. Zij vragen het publiek om een donatie. De verlichte carnavalsoptocht is gratis toegankelijk, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Na de optocht is er een prijsuitreiking bij café Winkelman. Bakker schat dat rond 22.30 uur de prijzen worden uitgereikt.

De optocht begint om 19.15 uur bij Erve de Hooge Esch aan de Alsteedseweg. Het verkeer richting Enschede en Alstätte moet zaterdagavond omrijden. De toegangswegen naar Buurse zijn van 18.00 tot 21.30 uur afgesloten.

Meer berichten